Bezig met laden...

Logboek

Ban op de Super Puma wordt opgegeven - update

Ban op de Super Puma wordt opgegeven - update

Zowel de Britse als de Noorse luchtvaartautoriteiten gaan het vliegverbod van de Airbus Helikopters Super Puma ongedaan maken. Na de crash bij het Noorse Bergen op 29 April 2016, waarbij de 13 inzittenden om het leven kwamen, hadden de beide landen het vliegen met de Super Puma's verboden. Ook de EASA en Airbus Helicopters hadden na de crash vluchten met de Super Puma's verboden, maar hadden in Oktober 2016 na de eerste onderzoeksresultaten en mits bijkomende veiligheidsmaatregelen de vluchten met de Super Puma weer toegestaan.

Intussen is een uitgebreid voorlopig onderzoeksrapport door de Noorse AIB (Air Investigation Board) gepubliceerd waarin een aantal redenen worden aangegeven voor de crash. Waarom de Britse en de Noorse autoriteiten de Super Puma nu wel weer zouden toelaten wist AVWEB.com die hierover een artikel publiceerde niet te vertellen. Wel zou Airbus Helicopters de controle- en onderhoudsvoorschriften van de Super Puma hebben aangepast aan de resultaten van het onderzoek. Vooral de controle op metaaldeeltjes in de oliestroom van de rotoraandrijving krijgt in de 'aangepaste versie' een grote verantwoordelijkheid. Dit zou een vergelijkbare crash onmogelijk moeten maken.  

Maar de realiteit heeft intussen zowel in Noorwegen als in de UK zijn impact gehad op de populariteit van de Airbus Helicopters Super Puma ten voordele van de Sikorsky S-92. Een paar voorbeelden:

  • In de UK was er een rondvraag waarbij een overgrote meerderheid van de betrokken off-shore medewerkers aangaf niet meer met de Super Puma te willen meevliegen.
  • Het Noorse Statoil, die direct betrokken was bij de crash, heeft ook al bevestigd dat zij de Super Puma niet meer wil gebruiken voor de off-shore transporten.
  • De helikopteroperator CHC, met basissen in zowel Noorwegen als de UK wil ook niet meer met de Super Puma vliegen en heeft als deel van zijn Chapter 11-oplossing al zijn Super Puma helikopters uit zijn vloot genomen.

Dus blijft het een beetje koffiedik kijken wie het zal aandurven om de Super Puma in te zetten op de trajecten naar de boorplatformen.

Update na publicatie van dit artikel : 

  • Lees hier de press release van de UK CAA met de mededeling over de Super Puma; de CAA vermeld uitdrukkelijk de extra veiligheidseisen en het feit dat de beslissing om de Super Puma's terug te gebruiken uiteindelijk bij de operatoren en hun klanten liggen.
  • Airbus Helicopters heeft een statement gemaakt over de beslissing dat de Super Puma's terug mogen vliegen in de UK en Noorwegen.
  • BP verklaarde intussen dat zij het definitief rapport van de crash zullen afwachten alvorens een beslissing te nemen over het al dan niet gebruiken van de Super Puma.
  • Total verklaarde dat het geen plannen heeft om de Super Puma in te zetten en bevestigde dat de Sikorsky S-92 volledig voldoet aan haar operationele eisen.
  • De vakbond van de off-shore werkers, Unite, verklaarde van zijn kant zeer ontgoocheld te zijn dat de Super Puma mag worden ingezet vooraleer de reden van de crash waarbij 13 mensen om het leven kwamen, bekend is.  
  • Ook Shell verklaarde intussen dat het geen intentie heeft om de Super Puma's te gebruiken voor transport van zijn mederwerkers. Ook ConocoPhilips en Chevron hebben een vergelijkbare verklaring uitgegeven.
  • Tot heden 13 Juli 2017 heeft geen enkele operator van olie- of gasboorplatformen te kennen gegeven dat ze de Super Puma zullen inzetten. 

 

Update 20 Juli 2017 :

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *