Bezig met laden...

Logboek

Stellantis vergroot strategisch aandelenbezit in Archer

Stellantis vergroot strategisch aandelenbezit in Archer

Stellantis NV en Archer Aviation hebben aangekondigd dat Stellantis onlangs een reeks openmarkt-aankopen van 8,3 miljoen aandelen van Archer heeft afgerond. Dit komt overeen met 2,7% van het uitstaande aandelenkapitaal van Archer en is een investering van $41 miljoen. Dit bewijst dat Stellantis vertrouwen heeft in de plannen van Archer om zijn eVTOL (elektrische verticale start- en landing toestel) in 2025 op de markt te brengen.

De verhoogde investering van Stellantis in Archer volgt op het recente bezoek van CEO Carlos Tavares aan het hoofdkantoor en de productiefaciliteiten van Archer in Santa Clara, Californië.

In januari 2023 kondigde Stellantis aan dat het haar doel was om Archer's Midnight-eVTOL's massaal te produceren als exclusieve contractfabrikant, waardoor Archer zijn pad naar commercialisering kon versterken door honderden miljoenen dollars aan investeringen in een fabriek te vermijden.

De bouw van de eerste fase van de grootschalige productiefaciliteit voor Archer in Georgië ligt op schema en zal later dit jaar worden voltooid. De eerste fase is een bebouwing van ongeveer 350.000 vierkante meter op een terrein van ongeveer 100 hectare, ontworpen om de productie van maximaal 650 eVTOL's per jaar te ondersteunen, waardoor het qua volume een van de grootste productiefaciliteiten in de vliegtuigindustrie zou worden.

Het Midnight-vliegtuig van Archer is ontworpen om veilig, duurzaam en stil te zijn en vier passagiers plus een piloot te vervoeren. Midnight is geoptimaliseerd voor opeenvolgende korte afstandsvluchten van ongeveer 30 tot 50 kilometer, met een oplaadtijd van ongeveer 10 minuten ertussen.

“Archer heeft zichzelf gevestigd als marktleider op het gebied van de elektrificatie van de nieuwe luchtvaart en wij geloven dat we samen de volgende transportrevolutie kunnen inluiden”, aldus Carlos Tavares, CEO van Stellantis.

“We staan op het punt de manier te veranderen waarop de wereld zich in de lucht beweegt”, zegt Adam Goldstein, oprichter en CEO van Archer. “Archer en Stellantis werken zij aan zij om een unieke kans te realiseren om stadsvervoer opnieuw te definiëren en enorme waarde te leveren aan de steden in de wereld en onze aandeelhouders.”

Stellantis is sinds 2020 een strategische partner van Archer via verschillende samenwerkingsinitiatieven, en sinds 2021 als investeerder. Gedurende deze tijd heeft Archer de diepgaande productie-, supply chain- en ontwerpexpertise van Stellantis benut in verband met Archer's inspanningen om te ontwerpen, ontwikkelen, en zijn eVTOL's op de markt brengen.

Op 7 februari 2024 kondigde Archer de productie aan van drie pre-productie prototype van de Archer Midnight eVTOL. Deze eerste vloot van bestuurde eVTOL's zal worden gebruikt voor ‘for credit’-tests bij de FAA type certificatie. Deze vooruitgang bevestigd het doel van commercialisering in 2025.

Foto © Stellantis

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *