Bezig met laden...

Logboek

NHV verlaat na 18 jaar CMH Bra-sur-Lienne

NHV verlaat na 18 jaar CMH Bra-sur-Lienne

Sinds meer dan 18 jaar was het Oostendse NHV (Noordzee Helikopter Vlaanderen) de helikopteroperator van de Waalse helikopterurgentiedienst CMH (Centre Médical Héliporté) vanop hun basis in Bra-sur-Lienne. Vanuit Bra-sur-Lienne was een NHV medische helikopter 24/24u en 365 dagen op 365 paraat om samen met het CMH-team urgente medische hulp te bieden.

CMH startte zijn medische interventies per helikopter reeds in oktober 1997. Een Sikorsky S-76 van de Duitse helikopteroperator Wiking was de eerste helikopter die voor CMH vloog. Helikopteroperator Wiking bleef tot 2003 voor CMH vliegen toen NHV overnam. Aan deze jarenlange samenwerking komt nu een einde.

Maar vanaf 1 juli 2021 gaat voor CMH een nieuw tijdperk starten. Een nieuwe helikopteroperator, het Franse SAF, een nieuwe revolutionaire helikopter, een vijfbladige Airbus H145 D3 en een gloednieuw logo. Het is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van CMH. 

SAF Groep was reeds actief bij het CMH waar het vorige jaar, in volle corona problematiek, helikoptertransporten van besmette patiënten heeft verzorgd. De Airbus H135 van SAF groep werd onder andere ingezet om zwaarzieke corona patiënten naar Duitsland te vliegen. In Frankrijk is SAF reeds langer actief in de medische helikoptertransporten. De onderneming heeft in het totaal 55 Airbus helikopters in dienst.

De gloednieuwe Airbus H145 D3, met registratie F-HBRA, is de allereerste in Europa die wordt ingezet voor medische urgentievluchten. Deze helikopter met een vijfbladige rotor heeft als groot voordeel dat er meer nuttige lading kan worden vervoerd maar vooral dat men in het toestel beduidend minder trillingen voelt wat voor de patient en de medische bemanning beter comfort biedt.

Maar de nieuwe helikopter komt niet gratis naar Bra-sur-Lienne, de jaarlijkse rekening zal ongeveer €2 miljoen bedragen voor de CMH.

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *