Bezig met laden...

Logboek

CityAirbus eVTOL plant maidenvlucht dit jaar

CityAirbus eVTOL plant maidenvlucht dit jaar

Airbus heeft gisteren zijn volledig elektrische CityAirbus NextGen-prototype aan het publiek gepresenteerd, voorafgaand aan zijn eerste vlucht later dit jaar.

De CityAirbus, met een spanwijdte van ongeveer 12 meter, is ontwikkeld om te vliegen met een bereik van 80 km en een kruissnelheid van 120 km/u, waardoor het perfect geschikt is voor operaties in grote steden voor een verscheidenheid aan missies.

De onthulling viel samen met de opening van het nieuwe CityAirbus-testcentrum in Donauwörth, dat gewijd is aan het testen van systemen voor elektrische verticale start- en landingsvoertuigen (eVTOL's). Het centrum, dat deel uitmaakt van Airbus' voortdurende en langetermijninvestering in Advanced Air Mobility (AAM), begon zijn activiteiten met de power-on van de CityAirbus NextGen in december 2023 en zal nu worden gebruikt voor de resterende tests die nodig zijn voor de eerste vlucht van het prototype later in het jaar. Deze tests hebben betrekking op de elektromotoren met hun acht rotoren, evenals op de andere systemen van de eVTOL, zoals vluchtbesturingen en avionics.

"De allereerste uitrol van CityAirbus NextGen is een belangrijke en zeer reële stap die we zetten in de richting van geavanceerde luchtmobiliteit en ons toekomstige product en onze toekomstige markt. Bedankt aan onze gemeenschap, ons team en onze partners over de hele wereld om ons te helpen dit te realiseren", aldus Balkiz Sarihan, Head of Urban Air Mobility bij Airbus.

Tegelijkertijd breidt Airbus zijn wereldwijde netwerk en partnerschappen uit om een uniek ecosysteem te creëren dat een succesvolle en levensvatbare AAM-markt zal bevorderen.

Airbus heeft onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend met LCI, een toonaangevend leasing luchtvaartbedrijf, om zich te concentreren op de ontwikkeling van partnerschapsscenario's en bedrijfsmodellen op drie kerngebieden van AAM: strategie, commercialisering en financiering.

Zodra de grondtesten zijn afgerond, gaat de CityAirbus vliegen – waarschijnlijk eerst aan de grond gehouden vastgezet met staalkabels. “De eerste vlucht zal onbemand zijn en worden bestuurd vanuit een controlestation”, zei Sarihan. De CityAirbus moet autonoom kunnen vliegen, maar de eerste commerciële eenheden zullen worden bestuurd.

Foto's & video © Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *