Bezig met laden...

Logboek

Gaat de Leonardo Wildcat deal ooit nog door met Zuid Korea?

Gaat de Leonardo Wildcat deal ooit nog door met Zuid Korea?

Een tijdje geleden was het nog duidelijk: Leonardo Helicopters zou 12 helikopters van het type AW159 Wildcat leveren aan het Zuid-Koreaans leger. Leonardo was de enige aanbieder en Zuid-Korea had reeds acht Wildcat helikopters in gebruik. De $800 miljoen deal was dan ook al gepland en zou de vroegere Westland fabriek in het Engelse Yeovil goed uitkomen. 

Maar plots kwam Trump als een duivel uit een doosje. Als verdediger van de Amerikaanse belangen ging Trump op bezoek naar Zuid-Korea en verdedigde daar de positie van Lockheed-Martin dochter, Sikorsky. Het is een publiek geheim in de US dat Trump en Lockheed-Martin CEO, Marillyn Hewson, een zeer goede relatie hebben. En Trump zou Trump niet zijn om de Zuid-Koreanen duidelijk te maken dat de verdediging tegen Noord-Korea door Amerika ook wat in  return mocht krijgen. En prompt moest het Zuid-Koreaanse leger de deal herbekijken.

De militaire aankoopdienst van het Zuid-Koreaans leger (the Defense Acquisition Program Administration) moet nu naar de US en naar de UK om de voorstellen van Sikorsky en Leonardo in detail te gaan bekijken. Kan de Sikorsky MH-60 Romeo als marinehelikopter dezelfde missies uitvoeren als de Leonardo AW159 Wildcat? Maar de reizen naar de US en naar de UK kunnen voorlopig niet doorgaan door de reisbeperkingen van corona en dus moet het dossier noodgedwongen onafgewerkt blijven liggen.

In Londense politieke kringen is de demarche van 'bondgenoot' Trump niet op applaus onthaald. In de UK groeit het besef dat Trump Zuid-Korea stevig onder druk heeft gezet en dat Sikorsky wel eens zijn duurdere Black Hawk zou kunnen verkopen. En dit zou een groot aantal banen kunnen kosten in Yeovil. Anderzijds is het intussen ook niet onmogelijk dat de budgettaire druk door het corona-virus zou kunnen betekenen dat de Zuid-Koreanen de deal tijdelijk bevriezen. Misschien komt dit Zuid-Korea wel goed uit...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *