Bezig met laden...

Logboek

Slovakije 'koopt' 12 Bell AH-1Z Viper aanvalshelikopters voor een prikje

Slovakije 'koopt' 12 Bell AH-1Z Viper aanvalshelikopters voor een prikje

Net nadat Slovakije bevestigde dat het zijn 13 Russische Mig-29 gevechtsvliegtuigen en een aantal Kub-M2 systemen aan Oekraïne gaat schenken heeft de Slovaakse minister van Defensie Jaroslav Nad, aangekondigd dat de US een voorstel heeft gedaan om 12 Bell AH-1Z gevechtshelikopters tegen speciale voorwaarden aan te kopen.

Onder het US FMS (Foreign Military Sales) programma krijgt Slovakije naast de 12 AH-1Z Viper helikopters ook 500 AGM-114 Hellfire air-to-ground missiles, de nodige reserveonderdelen en opleiding voor de speciale prijs van $ 340 miljoen, daar waar de normale prijs $ 1 miljard zou bedragen. De discount van $ 660 miljoen wordt gedragen door het U.S. Foreign Military Financing programma.

Officieel wordt de discount verantwoord als een schadevergoeding voor de vertraging van twee jaar bij de levering van 14 F-16 gevechtsvliegtuigen waarvan de eerste reeds in 2022 moesten worden geleverd. Door de schenking van de Mig-29's aan Oekraïne en de late levering van de F-16 komt Slovakije nu tijdelijk zonder gevechtsvliegtuigen te zitten.

Naast de speciale prijs voor de 12 AH-1Z Viper gevechtshelikopters krijgt Slovakije ook een financiële compensatie van € 200 miljoen van de Europese Unie voor de levering van zijn 13 Russische Mig-29 straaljagers aan Oekraïne, wat maakt dat Slovakije slechts $ 125 miljoen zal betalen voor een pakket militair materiaal ter waarde van $ 1 miljard. Of dit een goede deal is!   

 

Bell AH-1Z Viper aanvalshelikopter

De AH-1Z Viper is de laatste en meest geavanceerde upgrade van de bekende AH-1 Cobra gevechtshelikopter. Het toestel wordt voornamelijk gebruikt door het Amerikaanse Korps Mariniers (189 toestellen), maar is ook door Bahrein en binnenkort door de Tsjechische Republiek. Het kan worden gebruikt voor grondaanvallen, luchtsteun, gewapende verkenning en konvooi-escorte-missies.

De AH-1Z is tweezitter (piloot en copiloot/wapenbeheerder), omvat een volledig glazen cockpit, een derde generatie FLIR (Lockheed Martin Target Sight System), een snelvuurneuskanon (M197, 20 mm) als evenals 6 draagpunten. In de Slovaakse versie kunnen 4 x 4 Hellfire antitankraketten worden geladen. 

Foto's © Bell Helicopters 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *