Bezig met laden...

Logboek

Oorzaak helikoptercrash Kobe Bryant: ruimtelijke desorientatie

Oorzaak helikoptercrash Kobe Bryant: ruimtelijke desorientatie

Wij konden 'digital live' gisterennamiddag de zitting volgen van de Amerikaanse NTSB (National Transportation Safety Board) over het eindverslag van het onderzoek naar de oorzaak en omstandigheden van de dodelijke crash waarbij Kobe Bryant, zijn dochter, de piloot Zobayan en zes anderen het leven lieten.

Over de directe oorzaak van de crash was er snel duidelijkheid: de piloot verloor wolken zijn visuele oriëntatie door onvoorzien in de wolken te vliegen. Dit fenomeen is bekend in de luchtvaart als 'spacial disorientation' en komt veelvuldig voor wanneer een piloot onder VFR (visual flight rules) in IMC (instrument meteorological) condities terecht komt. Het was dus een menselijke oorzaak en er zijn geen technische problemen gevonden aan de gecrashte helikopter, een Sikorsky S-76B

De piloot had een IFR licentie en een Sikorsky S-76B kan als een single-pilot IFR (inclusief auto-pilot) vliegen zodat een IFR vlucht tot de mogelijkheden had behoort. Toch verkoos de piloot onder special VFR te gaan vliegen en kwam nadien in de wolken terecht toen hij 'gekneld' geraakte tussen de wolken en de stijgende ondergrond, met het bekende gevolg. 

De NTSB had zijn twijfels over de kwaliteit van de IFR-vergunning van chief-pilot Zobayan. In het totaal had hij 75u IFR ervaring waarvan 68u in de simulator en 7u in een helikopter. De NTSB adviseert verder onderzoek te doen naar de echte IFR-ervaring van IFR-gecertificeerde helikopterpiloten. Piloot Zobayan had ook een licentie om theoretische IFR training te geven.

Er was ook veel discussie over de vraag of de aanwezigheid van een beroemdheid aan boord zou bijgedragen hebben aan de motivatie van de piloot om ondanks mogelijke twijfel over de weersomstandigheden de vlucht toch te laten doorgaan. Deze door de NTSB benoemde 'self induced pressure' is niet bewezen maar wel weerhouden als een mogelijke factor bij de GO / NO GO beslissing van de piloot.

De crash gebeurde zeer dicht bij de bestemming waarbij er vermoedelijk bij de piloot de drang was om de laatste paar minuten snel af te werken en te kunnen landen met zijn passagiers.

Al bij al een schoolvoorbeeld van het gevaar van VFR-vliegen in IMC-condities. Je kunt het volledige NTSB onderzoeksverslag van de Kobe Bryant crash hier nalezen.  

Video hieronder: simulatie van de fatale vlucht - met originele ATC communicatie 

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *