Bezig met laden...

Logboek

Bell 360 Invictus - een update

Bell 360 Invictus - een update

Het is al een tijdje stil rond Bell's onoverwinnelijke Invictus 360. Dit fututisch ontwerp van Bell wordt ontwikkeld en gebouwd in Amarillo, Texas (US) en moet klaar zijn voor zijn maidenvlucht eind 2022. 

De 360 Invictus is het ontwerp van Bell voor het FARA programma van het Amerikaans leger. Fara staat voor Future Attack Recon Aircraft en zoekt een nieuwe generatie aanvals-en verkenningshelikopter. Dit toestel vervangt de Bell OH-58D Kiowa Warrior die tot de taak van gewapende verkenner op zich nam tot 2017. Tot de FARA in dienst komt worden dergelijke missies nu uitgevoerd door Boeing Apache AH-64 helikopters.

De Bell 360 Invictus en de Sikorsky Raider X zijn de twee overblijvende kandidaten in de competitieve ontwerp en risico-reductie fase van FARA. De echte keuze wordt in 2023 gemaakt door de legertop op basis van vliegproeven van de prototypes volgens het eisenpakket van het leger.

Bell heeft niet minder dan 9 gespecialiseerde bedrijven geselecteerd die elk de Bell 360 Invictus voorzien van hun spitstechnologie. Door deze uitrustingen denkt Bell een ontwerp te kunnen afleveren dat betaalbaar is, betrouwbaar is en grotere overlevingskansen biedt dan de eisen van het leger.

Keith Flail, Bell’s vice president of advanced vertical lift systems, vertelde aan het helikoptermagazine Vertical dat de Invictus intussen voor zo'n 30% afgewerkt is. Het overgrote deel van de binnenstructuur en de bekleding van de romp van het prototype zijn klaar aldus Flail.

Een aantal technieken zoals het rotor systeem, de main gearbox en het fly-by-wire besturingssysteem werden overgenomen uit de Bell 525 Relenthless helikopter. Deze zeer belangrijke systemen zijn reeds uitgebreid getest en vormen geen risico meer op vertraging in het programma.  

Het is dus nog een tijdje afwachten vooraleer we een eerste glimp zullen zien van dit nieuwe toestel. Bell heeft nog 20 maand om zijn prototype in de lucht te krijgen maar heeft ons inziens een goede kandidaat om de FARA helikopter te mogen leveren. En weet dat Bell van de te vervangen OH-58D Kiowa Warrior niet minder dan 2.200 helikopters heeft mogen bouwen...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *