Bezig met laden...

Logboek

Challenge Coppy (B) - orientatiecross voor helikopters

Challenge Coppy (B) - orientatiecross voor helikopters

Na een onderbreking van drie jaar is de Challenge Coppy in de 1e Wing te Beauvechain (B) terug van weggeweest. Zo’n 13 teams namen het van 8 tot en met 10 mei tegen elkaar op in deze ‘oriëntatiecross’ voor helikopters. Aan het hoofd van de wedstrijd stonden de commandanten Davy Piccard en Steven Windey, die voor de gelegenheid een programma hadden samengesteld dat navigatie, snelheid en teamgeest testte.

“De wedstrijd is opgedeeld in verschillende onderdelen waarbij een goede navigatie, snelheid en teamwork altijd belangrijk zijn”, legt commandant Steven Windey uit. Met behulp van verschillende soorten kaarten moesten de teams naar bepaalde punten navigeren om het antwoord op de bijhorende vraag te vinden. “Welke kleur heeft de deur, hoeveel silo’s tel je, welke vorm heeft de vijver, … Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele vragen die hen werden gesteld”, licht Davy Piccard toe.

Teamspirit centraal

In totaal namen 13 teams deel, 12 A109 teams en één NH90 team. Elk team bestond uit drie personen: een boordcommandant die de kaarten las, een piloot die de helikopter bestuurde en een passagier die hen bijstond bij het noteren van de antwoorden of bij de praktische proeven ‘drop da bomb’ en ‘heli darts’. Bij deze twee laatste tests was precisie het sleutelwoord.

“Er zijn steeds twee doelen verbonden aan de Challenge Coppy”, vertelt de smaldeelcommandant, luitenant-kolonel Olivier Noël. “Enerzijds is er de eerste plaats. Iedereen wil winnen. Anderzijds is er de laatste plaats. En niemand wil laatste worden”, grapt hij met een knipoog. “Maar het is net die uitdaging en winnaarsmentaliteit die een zeer leuke sfeer creëert. Plus, die drive om het goed te doen zorgt ervoor dat je oefent in kaartlezen, precisie, snelheid en samenwerken.”

Ter nagedachtenis van Tim ‘Coppy’ Coppenholle

De Challenge Coppy bestaat al lang, maar niet onder die naam. “De wedstrijd gaat terug tot de tijd dat onze Belgische heli’s in Duitsland gestationeerd waren”, legt luitenant-kolonel Noël uit. In juli 2009, daags na de jaarlijkse wedstijd, moest het squadron plotseling afscheid nemen van luitenant-vlieger Tim ‘Coppy’ Coppenholle (31 jaar) die op weg naar de Airshow in Koksijde om het leven kwam na een crash met een Piper. “Sindsdien heet de wedstrijd Challenge Coppy, om zijn herinnering levend te houden”.

Prijsuitreiking in aanwezigheid van familie Coppenholle

Na twee dagen vliegen vond op 10 mei 2023 de prijsuitreiking plaats. Deze startte met een korte speech van de commandant van de 1e Wing, kolonel vlieger Jean-Didier Vandezande. De bekendmaking van het winnende team gebeurde in het bijzijn van Tim Coppenholle’s vrouw Charlotte en dochter Gwendolyne, die vlak na het ongeval werd geboren. Sinds 2010 hebben ze nog niet één ceremonie gemist, een teken van de sterke band die is ontstaan tussen de familie en het 17de Squadron.

Wall of fame

Naar goede gewoonte werd een foto genomen van het winnende team met Gwendolyne voor een A109. In de gang van het 17de smaldeel krijgt ook deze foto een mooie plaats op de wall of fame waarbij je baby Gwendolyne kunt zien opgroeien tot de mooie 13-jarige die ze nu is, vastbesloten om in de voetstappen van haar vader te treden.

Bron: BelDefNews

Tekst: Nathalie Mylle - Foto's: Vincent Bordignon & Adrien Muylaert - Video: Clint Soete & Mathieu Duhembre

 

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *