'Vortex Ring State', iedere helikopterpiloot is in zijn opleiding en nadien dikwijls herinnerd aan de gevaren ervan. Het gevaarlijke fenomeen kan onder andere ontstaan bij een verticale daling of steile nadering zeker met rugwind.
Toen Claude Vuichard enkele jaren gelden zijn 'nieuwe' techniek om uit een Vortex te geraken publiek maakte creëerde dat verwarring over welke techniek nu moest worden gebruikt en welke de meest veilige was. Niemand, ook EASA niet, had een pasklaar antwoord en uiteindelijk vroeg EASA in juni 2023 aan het Franse ONERA (l'Office National d'Etudes et de Recherches Aérospatiales) en het Franse DGA (Direction Générale de l'Armement) om hierover een experimenteel onderzoeksproject te starten.
Nu organiseert EASA op 6 november gedurende de European Rotors beurs in Amsterdam (NL) een evenement om de uitgebreide resultaten te presenteren van het EASA Helicopter Vortex Ring State (VRS) Experimental Research-project dat is uitgevoerd door ONERA/DGA EV.
Het evenement zal de nadruk leggen op:
- de bepaling van het VRS-vluchtbereik voor de gebruikte helikopters;
- een vergelijking van de bevindingen met voorspellingen van bestaande analyse- en simulatiemethoden;
- een beoordeling van de effectiviteit van de Vuichard VRS-bergingsmanoeuvre voor de specifieke helikoptertypes die bij het onderzoek betrokken zijn;
- conclusies en verder stappen.
De primaire doelstellingen van het VRS-project waren het verfijnen van het begrip van het VRS-domein en het vergelijken van de conventionele herstelmethode (voorwaartse beweging) met een nieuwe hersteltechniek voorgesteld door de heer Claude Vuichard (zijwaartse beweging).
EASA hoopt met de conclusie van de testcampagne tot een vaststelling te komen welke Vortex-escape methode de beste is en als dusdanig moet worden aangeleerd in de opleiding van de helikopterpiloten.
Gedurende het hele project werd vastgesteld dat verschillende beïnvloedende factoren, zoals de initiële verticale snelheid, het gemiddelde koppel dat tijdens de berging wordt uitgeoefend en de initiële horizontale snelheid, de prestaties van beide herstelmethoden aanzienlijk beïnvloeden. De impact van deze parameters varieert echter afhankelijk van het helikoptertype. Het project evalueerde ook de werklast die gepaard gaat met elke hersteltechniek.
Het evenement vindt plaats op 6 november van 14 tot 18u in RAI zaal E102, als onderdeel van de European Rotors beurs.
Foto en video credit: VRASF