Bezig met laden...

Logboek

Oostenrijk koopt 18 Leonardo AW169M helikopters voor 346 miljoen EUR

Oostenrijk koopt 18 Leonardo AW169M helikopters voor 346 miljoen EUR

Het aankoopcontract, met een waarde van 346 miljoen EUR, werd ondertekend in het kader van de Gov2Gov-overeenkomst tussen Italië en Oostenrijk, gericht op het versterken van de bilaterale samenwerking tussen de twee landen en het tot stand brengen van een strategisch partnerschap in de sector van de helikopters.

Het contract omvat 18 AW169M LUH, waaronder zes helikopters met trainingsvarianten, 12 geavanceerde multirole helikopters en een uitgebreid ondersteunings- en trainingspakket, met leveringen die voor het einde van het jaar beginnen.

De Leonardo AW169M helikopters zorgen voor de vervanging van de verouderende vloot van Alouette III-vliegtuigen, die sinds de jaren zestig van vorige eeuw in dienst zijn geweest.  

Het programma voorziet in de levering vanuit Leonardo's Vergiate eindassemblagefabriek in Noord-Italië, van 18 helikopters - zes AW169 in de 'B'-variant, 12 in de 'MA' geavanceerde multirole-variant met geïntegreerde missieapparatuur en wapensystemen. 

De helikopters zullen een breed scala aan missies kunnen uitvoeren ter ondersteuning van de Oostenrijkse defensie en de nationale gemeenschap, zoals troepentransport, gevechtsoperaties, rampenbestrijding en noodhulp, brandbestrijding, bergredding en MedeVac. De eerste AW169M LUH zal naar verwachting voor het einde van 2022 worden uitgeleverd en alle leveringen van helikopters zullen naar verwachting in 2026 zijn voltooid. Het contract omvat ook opties voor nog eens 18 helikopters.

 

Over de Leonardo AW169M

De AW169M is de militaire variant van de nieuwste generatie Leonardo AW169 tweemotorige helikopter, ontworpen volgens de nieuwste FAR/JAR/EASA-eisen. Het platform kenmerkt zich door een uitstekend vermogen en wendbaarheid, wat zorgt voor uitstekende vliegeigenschappen in een brede scala aan omgevingen, waaronder zeer warme en en hoge omstandigheden.

Het unieke transmissieontwerp levert aandrijving aan de hydraulische, de elektrische en de airconditioningsystemen met de rotoren gestopt (APU-modus) voor een optimale responstijd en beschikbaarheid. De cabine is de ruimste in zijn klasse en heeft een dwarsdoorsnede met constante hoogte voor snelle herconfiguratie en gemakkelijke toegang. Piloten profiteren van een avionics-suite van de nieuwste generatie met open architectuur, inclusief een volledig digitale glazen cockpit en ongekend zicht naar buiten, wat zorgt voor geavanceerd tactisch en situationeel bewustzijn. 

Meer dan 130 Leonardo AW169 helikopters zijn vandaag in gebruik en hebben wereldwijd meer dan 100.000 vlieguren gemaakt. 

 

Specificaties

  • Maximum gewicht: 4.800kg
  • Turbines: 2 x Pratt & Whitney Canada PW210A
  • Rotor diameter: 12,12m
  • Capaciteit: 2 crew en 11 passagiers
  • Max kruissnelheid: 145 kt
  • Max range: 440 nm
  • Max endurance: 4h 20min (zonder reserve)
  • Lees hier de Leonardo AW169M brochure
Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *