Bezig met laden...

Logboek

KAI mag nieuwe aanvalshelikopter bouwen voor de Zuid-Koreaanse marine

KAI mag nieuwe aanvalshelikopter bouwen voor de Zuid-Koreaanse marine

Na drie jaar discussie en getrouwtrek tussen de militairen en de politiek heeft het Zuid-Koreaanse DAPA (Defense Acquisition Program Administration) besloten om 20 tot 24 aanvalshelikopters voor de Marine aan te kopen bij het Zuid-Koreaanse KAI (Korean Aerospace Industries).

Na problemen en vertragingen met eerdere helikopters besteld bij KAI, hadden de militairen voor deze aanbesteding duidelijk aangegeven dat ze een bestaande en bewezen helikopter zochten. Deze aanbesteding in 2019 was een kans voor Bell, Sikorsky en Boeing om hun bestaande aanvalshelikopters voor te stellen. Voor de militairen was de Boeing Apache, de gedoodverfde winnaar.

Ondanks alle tegenkantingen deed KAI mee aan de aanbesteding met een nieuw ontwerp: de 'KAI Surion Marine Attack' helikopter. Na een grondige studie en na ongetwijfeld veel lobby-werk kwam het studiebureau van DAPA tot de conclusie dat het ontwerp van staatsbedrijf KAI in overeenstemming was met de eisen van de militairen en bovendien goedkoper was dan alle andere aanbieders. 

De 'KAI Surion Marine Attack' helikopter is een variante van de KAI Surion. De Surion is het resultaat van de samenwerking van KAI en Airbus voorganger Eurocopter. KAI heeft 200 Surion helikopters verkocht aan het Zuid-Koreaanse leger. In juli 2018 crashte een KAI Marineon, een Surion variante, bij een testvlucht toen de door Airbus geleverde hoofdrotormast brak. Hierbij verloren 5 militairen het leven. Al in 2017 kreeg KAI bakken kritiek te slikken over de veiligheid van haar Surion helikopters.

KAI mag in 2022 de ontwikkeling van het nieuwe toestel starten en de Surion Marine Attack helikopter zou vliegklaar afgeleverd moeten worden in 2031. Of Airbus Helicopters betrokken zal worden bij de ontwikkeling en de bouw van de nieuwe helikopter is alsnog niet publiek gemaakt. Het totale project heeft een kostprijs van €1,2 miljard.

Foto copyrights: KAI 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *