Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Noorwegen stopt per direct met zijn NH90 helikoptervloot

FLASH: Noorwegen stopt per direct met zijn NH90 helikoptervloot

De Noorse kogel is door de kerk. Na jaren twijfelen en hopen op beterschap heeft de Noorse regering besloten per direct de introductie van zijn NH90 helikoptervloot te beëindigen en het contract met NHIndustries op te zeggen. 

Dat Noorwegen zich kordater zou uitspreken over de NH90 problematiek, die reeds vele jaren de Noorse gemoederen bezighoudt, was verwacht maar de inhoud van de huidige aankondiging gaat veel verder dan wat insiders hadden verwacht.

Wat is houdt beslissing van de Noorse regering in?

  • Het contract met NHIndustries wordt beëindigd
  • Alle geplande missies met de NH90-helikopters worden per direct geannuleerd en er wordt niet meer met de NH90 gevlogen
  • Noorwegen zal alle geleverde NH90-helikopters aan NHIndustries (Airbus Helicopters, Leonardo, Fokker) teruggeven alsmede alle onderdelen en andere bestanddelen van het contract
  • Noorwegen wil een complete restitutie van alle betalingen die het heeft gedaan in het kader van dit contract, een bedrag van NOK 5 miljard (ongeveer € 490 miljoen)

Waarom?

  • We hebben in 2001 14 NH90 aangekocht voor de Noorse Kustwacht en voor duikbootbestrijding. Daarvan zijn er 20 jaar later slechts 8 geleverd in een operationele status en volgens het laatste plan zou het nog tot 2024 duren vooraleer we 14 helikopters in een operationele status zouden kunnen gebruiken.
  • De NH90 vloot moet momenteel jaarlijks 3.900 vlieguren leveren, maar de afgelopen jaren was dit gemiddeld slechts ongeveer 700 uur. 
  • Onderzoek concludeerde dat het zelfs met aanzienlijke extra financiële investeringen niet mogelijk zou zijn om de prestaties en beschikbaarheid van de NH90 op een niveau te brengen dat aan de Noorse eisen zou voldoen.
  • De nood voor maritieme helikopters blijft groot en de Noorse Defensie onderzoekt nu alle mogelijke oplossingen om dit probleem tijdelijk en structureel op te lossen.

NHIndustries' reactie op de Noorse beslissing 

NHIndustries beschouwt deze beëindiging als niet rechtsgeldig.

NHIndustries is zeer teleurgesteld over het besluit van het Noorse Ministerie van Defensie en weerlegt de aantijgingen die zowel tegen de NH90 als tegen het bedrijf worden geuit. NHIndustries kreeg niet de mogelijkheid om het laatste voorstel te bespreken dat is gedaan om de beschikbaarheid van de NH90 in Noorwegen te verbeteren en om tegemoet te komen aan de specifieke Noorse vereisten.

NHIndustries en haar partnerbedrijven zijn, en hebben zich er voortdurend voor ingezet om de eerder geuite zorgen weg te nemen en hebben de juiste en op maat gemaakte oplossingen ter tafel gebracht om te voldoen aan de specifieke en unieke Noorse vereisten. Met 13 van de 14 geleverde helikopters en de veertiende gereed voor acceptatie, waren we dicht bij het afronden van de belangrijkste reikwijdte van het oorspronkelijke contract.

Naschrift op 14 juni 2022

In een reactie op het persbericht van NHIndustries heeft de Noorse regering gezegd dat het vertrouwen heeft haar juridische argumenten in deze zaak. Het is duidelijk niet onder de indruk van het persbericht en zal haar beslissing doorzetten. 

Onze conclusie

Dit is het trieste einde van het Noorse NH90 project dat nu nog een lang juridisch naspel zal krijgen.

Nadat Australië besloot zijn NH90 helikopters vervroegd uit dienst te nemen en België ook zijn 4 NH90 TTH helikopters wil vervangen, is deze beslissing weer een zwaar gezichtsverlies voor de NHIndustries.

Het heeft met veel jaren vertraging NH90 helikopters geleverd en heeft nog steeds een groot probleem om de beschikbaarheid van het gesofisticeerde toestel te verbeteren. Ook andere landen worstelen met dit probleem en NHIndustries is er nog steeds niet in gelukt om dit - zelf maar deels - op te lossen.

Airbus Helicopters en Leonardo, die twee protagonisten in NHIndustries hebben blijven hier zwaar in gebreke. Dit project zal nog jaren nazinderen bij aankopen van militaire helikopters. Bij de keuze van grote NATO NGRC (Next Generation Rotorcraft Capability) project zullen de beslissers zich de perikelen rond de NH90 zeker herinneren. 

Eerdere artikels over de NH90: klik hier

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *