Je kunt er niet meer omheen, het is zomer! Met temperaturen van 30° moeten we snel onze vakantieplannen maken. Niet altijd evident met de sommige corona beperkingen maar het is meer dan tijd om een paar helikopteruitstapjes te plannen.
Voor fly-ins en vliegshows moet je goed nakijken of ze dit jaar wel plaatsvinden maar intussen is het misschien een ideetje om de Europese helikoptermusea te gaan bezoeken. In principe zijn deze open maar soms moet je wel een afspraak maken voor je bezoek.
Wel even nakijken aan welke voorwaarden je moet voldoen om naar het betrokken land te reizen ( CovidSafe app, quarantaine, PLF, etc).
Deze drie helikopter-musea zijn in elk geval binnen vliegafstand van onze helikopters:
- The Helicopter Museum, Locking Moor Road, Weston-super-Mare, BS24 8PP, Engeland
- een museum exclusief rond helikopters
- meer dan 80 helikopters te bekijken
- er is een helipad waar je kunt landen
- Hubschrauber Museum, Sable-Platz 6, 31675 Buckeburg, Duitsland.
- zeer knap interactief museum in het midden van de stad
- meer dan 50 helikopters te zien
- er zijn een paar vliegvelden in een straal van 20 km rond het museum
- het museum werd gedurende de corona periode verder uitgebreid
- Musee de l'ALAT, 58, avenue de l'aérodrome, 40100 DAX, Frankrijk
- naast helikopters ook vliegtuigen van het Lichte Vliegwezen van het Franse Grondleger te zien
- mooi overzicht van de Franse militaire helikopters
- op aanvraag landen op LFBY Dax Seyresse
We kregen vorig jaar van een lezer een andere hint: het Aeroseum in het Zweedse Save (Goteborg).
Het Aeroseum is niet zomaar een museum van de luchtvaart. Het is een unieke site van zowat 100.000 m². Het speciale is dat 22.000m² van de Aerosum ondergebracht is in een ondergrondse hangaar uitgehouwen uit een rots. De hangaar werd afgewerkt in 1955 en bevindt zicht 30 meter onder de begane grond. Deze werd gebouwd voor de Göta Flygflottilj (F9 – de 9e Wing), op het vliegveld van Säve bij Goteborg.
Het cultuurhistorisch deel van het Aeroseum toont de geschiedenis en de ontwikkeling van de luchtvaart. Alles van Icarus tot de moderne vliegtuigen en helikopters van vandaag passeert de revue, zowel militair als burgerlijk.
De Aeroseum heeft ook een onderdeel met hands-on luchtvaart activiteiten. In deze speciale omgeving kun je zelf luchtvaartervaring opdoen en vliegen met al je zintuigen. Bezoekers kunnen, naast het bekijken van de honderden vliegtuigen, helikopters en onderdelen ook zelf wat doen. Je kunt construeren, virtueel vliegen en zelfs vliegen met oude vliegtuigen en helikopters. Het Aeroseum wil ook kinderen en jonge mensen vertrouwd maken met technische en wetenschappelijke luchtvaartonderwerpen.
Al deze ervaringen in een luchtvaartmuseum zijn nergens ter wereld voor het publiek mogelijk, het Aeroseum is uniek. Ga er eens op bezoek en deel uw ervaring met ons!
We kregen ook een paar links van minder bekende musea. We geven ze hier zonder duiding want zelf waren we er niet en we kregen ook geen info van lezers die deze musea wel hebben bezocht:
- Fliegerhorst AHLHORN e.V. (Duitsland)
- Luftfahrtmuseum Wernigerode (Duitsland)
- Flugaustellung Hermeskeil (Duitsland op 290 km van Brussel)
Waarheen je ook reist wensen wij u veel plezier en een prettige reis!
Foto: copyright The Helicopter Museum, Weston-super-Mare, UK
Video: Hubschraubermuseum Buckeburg, Duitsland