Bezig met laden...

Logboek

Jaunt Air Mobility eVTOL start certificatie begin 2023

Jaunt Air Mobility eVTOL start certificatie begin 2023

Jaunt Air Mobility's eVTOL wordt door de experten geprezen als de eerste eVTOL die echt veilig kan landen zonder zijn motor. 

Er zijn wereldwijd zowat 250 (en meer) mogelijke en onmogelijke ontwerpen en prototypes van eVTOL's. We hebben de meest futuristische en onwaarschijnlijke ontwerpen gezien en het blijft koffiedik kijken om de paar ontwerpen te vinden die het ooit zullen maken. Het is ook een puzzel om uit te zoeken van welke ontwerpen reeds prototypes zijn gebouwd, want vele eVTOL's bestaan alleen als ontwerp op papier en bij de gratie van soms steenrijke investeerders.

Jaunt Air Mobility noemt zich een transformatief luchtvaartbedrijf, die bemande en onbemande eVTOL's ontwerpt en bouwt. Jaunt gebruikt hierbij een aantal  gepatenteerde technologieën die het verschil maken.

De 'Jaunt Journey' combineert de efficiëntie van een vliegtuig met de uitgebreide capaciteiten van een helikopter, maar is wel 100 x stiller dan een helikopter.

Veiligheid staat bij de Jaunt Journey hoog op de prio-lijst. Het toestel kan veilig landen zelfs bij een totaal verlies van de aandrijving. Vanop 1.000 voet heeft het toestel een landingsareaal van 5 vierkante mijl en het toestel kan gedurende de autorotatie volledig normaal bestuurd worden. Deze technologie is uniek en werd door Jaunt gepatenteerd.

Daarnaast gebruikt de Jaunt Journey de ROSA technologie, die staat voor 'Reduced rotor Operating Speed Aircraft' en werd ooit ontwikkeld door Carter Aviation. De combinatie van een elektrische motor met een grote hoofdrotor maar zonder staartrotor maakt dat het toestel zeer stil kan vliegen. Op dat vlak lijkt het ontwerp aero-technisch op de Fairey Rotodyne uit de late jaren 1950.  

De gepatenteerde kantelbare mast laat op elk moment 'LevelFly (TM)' vliegen toe: een soepele, comfortabele rit en het willekeurig laden van passagiers en pakketten in de Jaunt Journey.

De Jaunt demo-toestellen hebben efficiënte luchtvaartprestaties bewezen in meer dan 350 uur testvluchten en hebben meer dan 1000 maal opgestegen en geland.

Jaunt voorziet drie uitvoeringen:

 • Jaunt Journey: voor passagiersvervoer
 • Jaunt Medivac: voor medische interventie's
 • Jaunt Logistics: voor logistieke opdrachten.

Jaunt voorziet de start van zijn certificatieproces in 2023 en de certificatie in 2026. In 2030 wil het zijn autonoom vliegend toestel, de Jaunt NextGen, laten vliegen. De certificatie is voorzien bij de FAA in de US, bij de EASA en bij Transport Canada.

Specificatie's:

 • volledig elektrisch => geen emissies
 • nuttige lading: 445 kg
 • range: 129 km
 • snelheid: 281 km/u
 • kan IFR vliegen 
 • plafond: 18.000 voet
 • capaciteit: 1 piloot en 4 passagiers
 • opladen van de batterijen: snelladen in 7 minuten, normaal laden in 15 minuten.
Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *