Bezig met laden...

Logboek

Belgische Defensie start procedure aankoop 20 helikopters

Belgische Defensie start procedure aankoop 20 helikopters

De Belgische ministerraad van 10 maart 2023 heeft ingestemd met het voorstel van minister van Defensie Ludvine Dedonder om een aankoopprocedure op te starten voor 15 lichte helikopters. In dezelfde procedure zullen additioneel 5 helikopters worden aangekocht voor de Belgische Luchtpolitie ressorterend onder de minister van Binnenlandse Zaken.

Deze informatie was deels reeds bekend (zie ons vorig artikel hierover) maar blijkt op een aantal vlakken af te wijken met wat voordien 'bekend' was geworden. Nu zal Defensie via de NATO een aankoopprocedure opstarten waarbij verschillende helikopterfabrikanten gevraagd zullen worden om een voorstel in te dienen. Bij Defensie was voordien te horen dat de Airbus H145M zou worden aangekocht. De nieuwe vloot zal de bestaande vloot van 10 Agusta A109 BAi helikopters vervangen.

Dat ook voor de Luchtpolitie 5 nieuwe helikopters worden aangekocht kwam voor ingewijden wat verrassend omdat de huidige vloot van de Luchtpolitie (lees hier het vlootoverzicht) jonger is dan de militaire vloot Agusta A109 BAi helikopters. Maar op de afgelopen Heli-Expo 2023 in Atlanta was te horen dat producent MD Helicopters moeilijkheden heeft om de onderdelenvoorziening van de MD902-helikopters op een acceptabel hoog niveau te houden. MD Helicopters bouwt reeds enkele jaren geen MD902 helikopters meer. 

In de aankoopprocedure zou men uitgaan van de levering van de eerste toestellen in 2026. Tot dan zullen de bestaande toestellen in de lucht blijven. 

Wij volgen dit dossier verder op.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *