Bezig met laden...

Logboek

BPA Opendeurdagen op Brustem: helikopters present

BPA Opendeurdagen op Brustem: helikopters present

De Brustem Pilot Association (BPA) nodigde piloten en bezoekers uit op haar 1e Opendeurdagen op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2022 op het vliegveld St Truiden - Brustem (ICAO: EBST). BPA is een vereniging van piloten, van zowel bemande als niet-bemande vliegtuigen, die werd opgericht in 2020 in de context van start van Droneport, de civiele herrijzenis van het oude militaire vliegveld van St Truiden-Brustem.

Op zaterdag 1 oktober werd het vliegveld en zijn prachtige infrastructuur opengesteld voor bezoekers en voor piloten van bezoekende helikopters. Het werd een leuke fly-inn voor de helikopters. Reporter Kristof ging voor ons ter plaatse en stuurde zijn reportage met knappe foto's van de aanwezige helikopters.

Robinson was present met twee helikopters, de R44 Astra met registratie N443DC en de R44 Clipper II met registratie OO-CAT. Er waren ook twee autogiro's aanwezig, de Autogyro Europe met registratie D-MHDF en de ELA G-10-Eclipse met registratie 59-DRK.

Bell Helicopters was aanwezig met een JetRanger 206 BII met registratie OO-EPA. Maar de meest in het oog springende Bell helikopter was zonder meer de Bell Huey UH-1D met registratie OO-DON gevlogen door twee piloten in de originele militaire uitrusting. Deze super oldtimer uit 1969 ziet er als nieuw uit en vliegt nog steeds perfect. Het toestel is afkomstig van de Duitse Heeresfliegers.Heel  knap toestel die met veel aandacht ging lopen.

En andere in het oog springende oldtimer helikopter op de BPA-Opendeurdagen was de Gazelle SA342M met registratie OO-XDT. Deze 38-jarige Gazelle van het Franse leger vloog destijds met call-sign 4103 bij de 'Aviation Légère de l'Armée de Terre'. Na een zeer grondige restauratie door Gazelle-specialist Xavier de Tracy vliegt het toestel nu als een nieuwe helikopter.

Het Belgisch leger was present met Agusta A-109BAi met registratie H-21 uit 1992. Alhoewel nog geen echte 'oldtimer' is het toestel met zijn 30 jaar en speciale geschiedenis ook stilaan aan vervanging toe.

Dit was een mooie en select gezelschap helikopters en voor de eerste editie van de BPA-Opendeurdagen een schot in de roos. Proficiat aan de organisatoren.

 

 

Foto's © Kristof - met onze dank voor de medewerking

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *