Bezig met laden...

Logboek

Net voor de verkiezingen maakt Defensie plaats vrij voor windmolens

Net voor de verkiezingen maakt Defensie plaats vrij voor windmolens

Het zal natuurlijk wel toeval zijn maar net gisteren kwam de Belgische vice-eerste minister en minister van Defensie Reynders met de aankondiging dat het leger binnenkort extra plaats zal vrijmaken zodat de inplanting van windmolens makkelijker kan gebeuren. De groene reflex heeft stilaan zowat iedereen te pakken...

Als je nu boven Belgie vliegt kun je zowat iedere week een of meerdere nieuwe windmolens opmerken. Zeker voor helikopterpiloten is het stilaan noodzakelijk om minimum op 1000 voet te gaan vliegen omdat de nieuwste windmolens ook stukken hoger zijn dan de eerste generatie windmolens.

Op verschillende plaatsen in het land zal Defensie zones 'vrijgeven' die dan kunnen gebruikt worden als inplantingsplaats voor nog meer windmolens die voor iedereen hernieuwbare elektriciteit kunnen opwekken. Dat maakt minister van Defensie Didier Reynders gisteren bekend.

Op korte termijn wordt een dropzone rond het Waalse Boneffe vrijgemaakt en men zal ook kijken hoe plaatsen rond de basis Koksijde kunnen worden vrijgegeven. Overigens is reeds een project welke onder andere windmolens voorziet langs de autoweg E40 vrij dicht tegen de basis Koksijde. In de nabijheid van militaire luchthavens zouden nu ook windmolens van het nieuwe type tot 150 m hoog mogen worden gebouwd.

Als laatste puntje wil de minister met eigenaars van terreinen waar trainingen van het leger plaatsvinden overeenkomsten sluiten en hun eventueel daarvoor vergoeden. 

Al bij al mooie aankondiging net voor de verkiezingen, een beetje groen en een beetje blauw. Maar we vonden ook een persbericht terug van 17 Januari 2017 toen uitgestuurd door NVA, de partij van de toenmalige minister van Defensie, Vandeput. Leuk om eens te lezen:

Defensie houdt zelden de inplanting van windmolens tegen in de buurt van militaire domeinen. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Kamerlid Renate Hufkens (N-VA). Zo kreeg Defensie in 2016 nog 147 aanvragen binnen, waarvan er 144 positief advies kregen.

Het aantal nieuwe windmolens groeit in België jaar na jaar. Toch blijkt het in een dichtbevolkte regio zoals Vlaanderen niet steeds makkelijk om deze grote investeringsprojecten op te starten. Vaak wijst men hiervoor naar luchthavens, woongebieden en ook vaak Defensie. Volgens critici zou Defensie, met een zeer strikte regelgeving rond luchthavens en militaire domeinen, nieuwe inplantingen blokkeren.

“Dat blijkt een hardnekkige misvatting”, aldus Kamerlid Renate Hufkens (N-VA). “De cijfers, die ik opvroeg bij minister Vandeput, spreken dit tegen. Vorig jaar werden zelfs 98 procent van de aanvragen bij Defensie goedgekeurd.”

Steeds meer goedkeuringen
Er is zelfs een daling van het aantal afgekeurde dossiers van 22 procent in 2012 tot amper 2 procent in 2016. Concreet werden er op 147 aanvragen vorig jaar maar liefst 144 dossiers goedgekeurd. “Deze steile daling is het gevolg van de constructieve manier waarop Defensie in overleg gaat met projectontwikkelaars, om aan eventuele moeilijkheden een mouw te passen.”

Defensie is dus allesbehalve een hindernis in onze omslag naar meer groene energie. Als er al eens een dossier struikelt gaat het over een inplanting van windmolens vlakbij de vluchtroutes van onze militaire luchthavens zoals die van Bevekom.

Foto copyright: Helispot

Video: een nieuwe helikopterbusiness: het wassen van rotorbladen van windmolens

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *