Bezig met laden...

Logboek

ALERT: CO-risico's bij pistonhelikopters in de winterperiode

ALERT: CO-risico's bij pistonhelikopters in de winterperiode

Met de koude winterdagen in het vooruitzicht is het nodig om extra op te letten voor de gevaren van CO (koolstofmonoxide) vergiftiging in helikopters met ingebouwde pistonmotoren.

Naar aanleiding van een dodelijk ongeval met een Piper PA-46 Malibu op 21 januari 2019 werd na onderzoek duidelijk dat de passagier overleed aan de gevolgen van een koolstofmonoxide vergiftiging. In een speciaal rapport waarschuwde de Britse CAA voor de risico's van CO en hoe we deze risico's kunnen beheersen. 

Gelukkig zijn de meeste kleinere helikopters (zoals Robinson R22 en R44) voorzien van een CO detector. Maar dan moet je wel adequaat reageren.

Als een dergelijke CO detector oplicht of een passagier of de pilot vermoedt CO in de cabine MOET je snel handelen:

  • Schakel de cabine verwarming uit
  • Open de cabine verluchting volledig
  • Open eventuele vensters of andere verluchtingsmogelijkheden
  • Informeer de ATC en land zo snel mogelijk
  • Laat je medisch onderzoeken
  • Laat een technicus deze situatie onderzoeken voor je terug gaat vliegen met het toestel    

In de SIB 2020-01R1 van 19 oktober 2021 komt EASA op deze situatie terug en adviseert ook om regelmatig checks te laten uitvoeren van de dichtheid van motoruitlaat, de verwarmingsinstallatie en de dichtheid van de cockpit versus het motorcompartiment om er zeker van te zijn dat er geen CO door lekken of andere problemen in de cockpit kan worden geblazen. Zeker bij vluchten in koude weersomstandigheden is CO door het ontbreken van verluchting levensgevaarlijk. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *