Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Voorzorgslanding NH90 & Chinook - Bristow & Aker BP - Bell 505

Kort nieuws: Voorzorgslanding NH90 & Chinook - Bristow & Aker BP - Bell 505

NH90 maakt voorzorgslanding in Lombardsijde

Op 23 april 2021 's ochtends maakte een NH90 (RN-01) van de Air Component een voorzorgslanding in Lombardsijde (B).

Tijdens een geplande trainingsvlucht in het kader van de maritieme ondersteuningsopdracht, trad een mechanisch defect op bij een schietoefening. Dit resulteerde in schade aan het toestel. Na de uitdienstname van de laatste Alouette III zullen de NH90 helikopters de MAR (maritieme) opdrachten verzekeren. 

De bemanning reageerde op een professionele manier en voerde onmiddellijk een landing uit op de voorziene nood-landingsplaats.

Er zijn geen gekwetsten en het toestel kon nadien terugvliegen naar de basis Koksijde.

 

DHC Chinook maakt voorzorgslanding op het Wekeromse Zand (NL)

De Chinook CH-47D met registratie D-660 heeft op 6 mei 2021 omstreeks 11u17 UTC een voorzorgslanding gemaakt op het Wekeromse Zand (Veluwe), nabij het militaire Schierkamp Harskamp.

De piloot kreeg een waarschuwingsalarm in de cockpit en heeft na een check beslist om de helikopter direct te landen. De Chinook maakte deel uit van een oefening waarbij nog twee andere Chinook's betrokken waren. De landing gebeurde volledig normaal en zonder enig probleem voor de helikopter of de inzittenden. 

De bijgeroepen technische ploeg van Gilze-Rijen kon het euvel niet meer dezelfde dag herstellen en het toestel bleef, onder bewaking, op de Veluwe staan tot de volgende dag het elektrisch probleem verholpen werd. Op 7 mei vloog de Chinook D-662 op eigen kracht terug naar zijn basis Gilze-Rijen waar het omstreeks 13u40UTC geland is.   

 

Bristow 

De fusiegroep Bristow, de fusie van helikopteroperatoren Era en Bristow, kon op 29 april 2021 een contractvernieuwing aankondigen.

Olieboormaatschappij Aker BP heeft haar overeenkomst met Bristow vernieuwd voor een periode van 3 jaar. Het betreft transfer van de medewerkers van olieplatformen vanop de basis van Bristow in het Noorse Sola, naar de boorplatforms van Aker BP in de Noordelijke Noordzee. Het contract heeft de optie om met 1 jaar te worden verlengd.

Bristow levert reeds meer dan 15 jaar de helikopterdiensten aan Aker BP (voorheen bekend als BP Noorwegen) en zal voor de uitvoering van dit contract beroep doen op haar bestaande vloot van Sikorsky S-92 helikopters.  

 

Bell 505 krijgt EASA certificatie voor cargo haak

Bell heeft op 4 mei de certificatie door EASA aangekondigd van de Bell 505 cargo haak. Deze haak mag een gewicht transporteren van maximaal 907 kg waarmede de helikopter een extern brutto gewicht krijgt van 2.030kg.

Duncan Van De Velde, de baas van Bell Europa & Rusland, reageerde zeer positief op het nieuws. Hij ziet nieuwe inzetmogelijkheden en verkoopskansen voor de Bell 505 Jet Ranger.  

Het Zweedse Storm Heliworks AB, deed reeds vliegtesten met de cargohaak in november 2018 in Canada en zal deze optie inzetten bij de installatie van hoogspanningsmasten en andere installatiewerkzaamheden. 

Een andere helikopteroperator reageerde zeer positief over het feit dat zijn Bell 505 voor cargo missies onder de 900 kg duidelijk de meest competitieve helikopter is.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *