Als we in België nog twijfelen aan het nut van HEMS-helikopters (emergency medical services) moeten we gewoon eens over de landsgrenzen heen kijken naar de inzet van deze helikopters in onze buurlanden. Zowel Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben sedert jaren een prima werkende medische helikopterdienst.
De Duitse DRF-Luftrettung (een van de twee Duitse hulporganisatie's die de medische helikopters opereren) heeft de balans gemaakt van het afgelopen jaar 2019. In het totaal heeft de DRF-Luftrettung 40.738 maal uitgevlogen om zware zieken of slachtoffers van ongevallen op de snelste wijze te gaan helpen. Onder het motto: " Als een leven op het spel staat telt elke minuut." Dagelijks vliegt DFR-Luftrettung 111 keer uit en kan binnen de 15 minuten iedereen in een radius van 60 kilometer helpen. DRF-Luftrettung heeft 35 basissen waarvan 2 in Oostenrijk en 1 in Liechtenstein.
In 2019 werden 3 nieuwe helikopters in dienst gesteld (Airbus H135 en H145). En na enkele testen werd in 13 van de 35 basissen een 24/24u dienst opgestart die de ganse nacht paraat staat om slachtoffers te helpen. Op 7 basissen staan helikopter klaar die uitgerust zijn met reddingslieren om in moeilijke omstandigheden te kunnen helpen.
Naast DRF-Luftrettung is ook de ADAC Luftrettung in Duitsland actief. In 2018 vloog deze organisatie 54.000 reddingsvluchten zodat we mogen stellen dat in Duitsland zowat 100.000 reddingsvluchten door helikopters per jaar worden uitgevoerd.
Van zodra de ANWB haar cijfers voor Nederland bekend maakt zullen we deze hier publiceren.
Maar Belgie en medische interventiehelikopters, het komt nooit goed. Niet zolang geleden berichtten we hier over de moeilijkheden welke de West-Vlaamse MUG ondervindt om zijn jaarlijks budget rond te krijgen. De Federale minister van Volksgezondheid, Maggy De Block, weigerde om meer bij te dragen aan de werkingskosten dan 62.500€ per jaar. Dit bedrag is minder dan 10% van de jaarlijkse werkingskosten. Ook de Waalse MUG moet zijn budget zien rond te krijgen met giften, subsidies en sponsoring; ook hier geen structurele oplossing.
Foto: DRF-Lutrettung