Bezig met laden...

Logboek

Polen gaat zijn Apaches en AW149M uitrusten met Hellfire missielen

Polen gaat zijn Apaches en AW149M uitrusten met Hellfire missielen

Polen heeft een deal gemaakt met Lockheed-Martin voor de uitrusting van de 32 Leonardo AW149M helikopters met de Hellfire missielen. Dit is intussen reeds bevestigd door de Poolse minister van Defensie, Maruisz Blaszczak.

Op 16 maart 2023 had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reeds een positief besluit genomen over de mogelijke buitenlandse militaire verkoop aan de regering van Polen van AGM-114R2 Hellfire-raketten en aanverwante apparatuur voor een geschatte kostprijs van $ 150 miljoen. Polen koopt nu:

  • 800 AGM-114R2 Hellfire-raketten;
  • Vier M36 Hellfire Captive Air Training Missiles (CATM)
  • Tactical Aviation Ground Munition Program Office technische assistentie;
  • Technische bijstand van Joint Attack Munition Systems;
  • Reserveonderdelen, reparatie en retournering.

De installatie van de bewapening van de Leonardo AW149M helikopters zal eind van dit jaar starten. De Poolse Defensie heeft ook besloten om de 96 Boeing Apache aanvalshelikopters die het vorig jaar heeft aangekocht uit te rusten met lanceerpots voor de Hellfire missielen. 

Op 5 mei 2023 stelde minister en vice-premier Blaszczak in een persbericht: " We hebben de verzekering gekregen dat het Amerikaanse leger ons acht Apache-helikopters zal leveren uit haar eigen middelen, zelfs vóór de ondertekening van het contract voor de aankoop van 96 helikopters voor de Poolse strijdkrachten. We waarderen de beslissing van de minister van Defensie Lloyd Austin des te meer, aangezien deze helikopters zullen worden verkregen uit de middelen van de Amerikaanse grondtroepen. Over een paar weken zullen Poolse piloten beginnen met trainen. De helikopters zullen naar de oostflank van NAVO, bij de 18e Gemechaniseerde Divisie worden ingezet."  De acht Amerikaanse Apaches zullen worden geleverd van zodra de Poolse piloten klaar zijn met hun training, vermoedelijk begin 2024. 

De Poolse Defensie stelt zijn strategie heel duidelijk en laat er geen gras over groeien: "Het Poolse leger wordt een van de sterkste en best uitgeruste legers van Europa. Ons nationale defensiepotentieel, gecombineerd met het NAVO-lidmaatschap en uitstekende betrekkingen met de Verenigde Staten, garanderen het hoogste niveau van veiligheid. We versterken het defensiepotentieel van Polen en zorgen voor de veiligheid van de burgers door de omvang van de Poolse strijdkrachten te vergroten, moderne wapens aan te schaffen en de betrekkingen met bondgenoten te versterken."

Foto's © 1: MoD Poland - 2: Leonardo Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *