Bezig met laden...

Logboek

Gevaren van de helikopter 'downwash'

Gevaren van de helikopter 'downwash'

Dat de draaiende hoofdrotor en staartrotor van een helikopter zeer gevaarlijk zijn moeten we niemand meer vertellen. We hebben al eerder gewaarschuwd voor de gevaren van draaiende rotors. Je kunt hier het rapport van een helikopterongeval met dodelijke afloop nalezen wanneer een Belgische pilote door de nog draaiende hoofdrotor aan het hoofd geraakt werd en kort nadien overleed.  

Iets minder bekend maar daarom niet minder verraderlijk zijn de gevaren van de helikopter downwash. Vooral bij het opstijgen en landen produceren de rotorbladen van een helikopter een neerwaartse luchtstroom die zeer gevaarlijk kan zijn omwille van het grote vermogen van de luchtstroom. Het ongevaarlijke effect kan zijn dat je hoofddeksel gaat vliegen en je haar in de war geraakt.

Maar er zijn talloze incidenten gemeld van vernielingen aan vliegtuigen of helikopters met open deuren die naast een landende helikopter staan, of aluminium transportcontainers die door de luchtstroom op hol slaan en vernielingen aanrichten. 

In onderstaande veiligheidsvideo van BP wordt gewezen op de gevaren van een helikopter downwash op een helispot van een boorplatform. Hier kun je alle mogelijke problemen bekijken die een neerwaartse luchtstroom van een landende helikopter kan veroorzaken.

Zeker kijken!

Foto credit US Cost Guard
Video © BP

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *