Bezig met laden...

Logboek

Helikopterongevallen: zijn we op de goede weg?

Helikopterongevallen: zijn we op de goede weg?

De USHST (United States Helicopter Safety Team) heeft een analyse gepubliceerd over de fatale helikopterongevallen in de USA tussen 2009 en 2013. Zoals je op de chart kunt zien is er een dalende tendens merkbaar in het aantal helikopterongevallen in de US. 

Van de 104 fatale ongevallen kwamen zowat de helft uit de volgende categorie’:

  • Controleverlies in vlucht - 9 fatale ongevallen
  • Onvrijwillige vlucht in Instrument Meteorological Conditions (IMC) - 18 fatale ongevallen
  • Vliegen op lage hoogtes - 15 fatale ongevallen

Gezien zowat de helft van de fatale ongevallen te maken hebben met drie oorzaken die door de piloot zelf mits de nodige voorbereiding en discipline kunnen worden aangepakt, gaat USHST voor die drie oorzaken een actieplan lanceren.

Daarnaast heeft de USHST ook uitgezocht in welke sectoren het meeste helikopterongevallen plaatsvinden, dit is het resultaat:

  • Private vluchten
  • Helikopter Air Ambulance
  • Commercial Helikopter operaties
  • 'Aerial work' industrie (vooral specials)

De USHST gaat nu uitzoeken hoe ze best deze individuele groepen kan benaderen om hen bewust te maken van de mogelijkheden om het aantal fatale ongevallen te verminderen. Dit wordt het doel in de komende komende 3,5 jaar.

Tegen eind 2019 wil de USHST het aantal fatale helikopterongevallen terugdringen van 0.73 per 100.000 vlieguren nu tot 0.54 per 100.000 vlieguren; een verdere vermindering met bijna 50%.

Wij hebben geen kennis van een dergelijke studie voor de Benelux maar ook de de EHEST, de Europese tegenhanger van de USHST, heeft een studie gepubliceerd over de periode 2006 - 2010 in Europa waarin reeds een verbetering merkbaar is. Ook EHEST werkt, binnen EASA, aan de veiligheid van het helikoptergebruik, maar we mogen stellen dat de organisatie te weinig zichtbaar is binnen de helikoptergemeenschap.

Als de studie van de Amerikanen ook de tendens voor Europa zou bewijzen moet EHEST samen met alle spelers in de helikoptergemeenschap aan de slag! Niet alleen het dramatische ongeval met een EC225 in Noorwegen moet aandacht krijgen maar ook private helikopterongevallen moeten worden aangepakt. We houden ons aanbevolen om hieraan mee te werken.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *