Bezig met laden...

Logboek

Alouette 1 maakte 70 jaar geleden zijn eerste vlucht

Alouette 1 maakte 70 jaar geleden zijn eerste vlucht

Wist je dat de Alouette I, de SE3120, op 31 juli 1951 zijn allereerste vlucht maakte met piloot Henri Stackenburg aan de controls?

Het was de start van een lange geschiedenis van Alouette's, waarvan er nu trouwens nog vliegen. Het toestel werd mede ontwikkeld door enkele Duitse ingenieurs aan de Franse SNCASE (Société nationale des constructions aéronautiques du Sud-Est). Deze onderneming was gebaseerd op de luchthaven van Marignane en is de verre voorloper van Airbus Helicopters vandaag. In 1957 werd SNCASE, Sud-Aviation, later Aérospatiale, nog later Eurocopter om vandaag Airbus Helicopters te noemen. 

Ondanks een succesvolle maidenvlucht bleek al snel dat deze eerste Alouette niet echt opkon tegen de Bell 47. Er werden 2 prototypes (F-WGGD & F-WGGE) gebouwd van de driezitshelikopter met pistonmotor. Maar het toestel bleek niet echt krachtig en kwam uiteindelijk nooit in productie. Toch was dit het prille begin van de Alouette familie:

  • Rotordiameter: 11,6 meter
  • Lengte: 10,45m
  • Capaciteit: 1 piloot en 2 passagiers
  • Motor: een 9 cilinder pistonmotor in ster - Salmson NH met 203 hp vermogen
  • Maxiamle snelheid: 200 km/u
  • Autonomie: 240 km  

SNCASE bleef zijn Alouette verder ontwikkelen en kon in 1955 met de Alouette II (F-WHHE), de allereerste turbinehelikopter, een maidenvlucht maken op 12 maart 1955. Het probleem van de beperkte nuttige lading was door het vermogen van de Turbomeca Artouste turbine snel opgelost. De serie-productie van Alouette II begon in 1956 en duurde tot 1975. In het totaal werden van de Alouette II in verschillende variantes 1.305 helikopters gebouwd. 

De Alouette III was de logische opvolger van de Alouette II. De Alouette III SA-3160 vloog voor het eerst in februari 1959. Het werd een succesmodel die in productie bleef tot 1979. Er werden in het totaal 1.480 Alouette III's gebouwd, waarvan tientallen bij de Nederlandse en Belgische luchtmacht hebben gevlogen. Op 8 juli 2021 nam de Belgische luchtmacht de laatste twee Alouette III's uit dienst.

In februari 2021 hebben we naar aanleiding van de Stichting Alouette Museum een driedelig artikel geschreven over het Alouette Museum in Barneveld. Als corona het toelaat zullen we er later dit jaar een bezoek brengen en hierover berichten.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *