Bezig met laden...

Logboek

Verdwijnt de Bell Nexus in het Smithsonian museum?

Verdwijnt de Bell Nexus in het Smithsonian museum?

Het is reeds tijden stil rond de Bell Nexus. Op de eerste dag van de CES 2019 in Las Vegas lanceerde Bell zijn VTOL luchttaxi onder de naam Bell Nexus. Een hybride elektrische VTOL vooruitgestuwd door zes beweegbare luchtschroeven (= ventilatoren), een toestel die volgens Bell de stedelijke taxi herdefinieert. 

De Bell Nexus was niet zomaar een VTOL maar maakt deel uit van Bell's 'on demand mobility' visie voor de komende generatie. Een eenvoudige en snelle luchttaxi met een unieke ervaring en comfort voor de passagier. Het Nexus team bestond uit specialisten van Bell, Safran, EPS, Thales, Moog en Garmin, die nauw gingen samenwerken in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van de Nexus.

Vanaf dit najaar zal de mockup van de Bell Nexus deel uitmaken van de tentoonstelling 'Futures' van het Smithsonian Institution's Arts and Industries Building (AIB) in Washington, DC, naar aanleiding van de 175e verjaardag van Smithsonian.

Het concept van de Nexus luchttaxi is bedoeld om toegankelijk en betaalbaar te zijn voor gezinnen en forensen. Het is een VTOL die een naadloos onderdeel wordt van het stadsleven, net zo gebruiksvriendelijk en alomtegenwoordig als het aanhouden van een taxi. Bezoekers kunnen de Nexus tegenkomen in een 360-graden display in de 'Futures that Inspire' -hal van de tentoonstelling, een ruimte die is ontworpen om sprongen van verbeelding te verkennen. 

In de buurt zal een andere iconische futuristische vlieguitvinding zijn, een zeldzame Bell Aerospace Company Rocket Belt uit de jaren 60, algemeen bekend als 's werelds eerste jetpack.

Omdat de afgelopen jaren weinig of niets bekendgeraakte over de Bell Nexus werd links en rechts reeds gesuggereerd dat de Nexus misschien definitief naar het Smithsonian museum verdwijnt. We geloven dit niet want Bell maakte reeds in 2020 een upgrade naar de Bell 4EX en dit project is onderdeel van de innovatieprojecten van Bell waartoe ook de Bell APT en Bell FCX-001 behoren. Ook over deze projecten is Bell heel erg karig met informatie. Vermoedelijk heeft Bell deze innovatieprojecten wel op een lager pitje staan omdat het nu zeer actief werkt aan de Bell V-280 Valor (FLRAA-programma) en de Bell Invictus-360 (FARA-programma). 

Specificaties van de Bell Nexus 4EX

  • de nieuwe Nexus 4EX heeft 4 grote ingebouwde rotoren (luchtschoepen) en geen 6 zoals de originele Nexus
  • de aandrijving is efficiënter dan de originele Nexus en kan volgens Bell nog efficiënter worden gebouwd
  • de nieuwe Nexus 4EX is volledig elektrisch aangedreven en niet hybride zoals zijn voorganger
  • gebouwd om totaal autonoom te vliegen maar zal in het begin vliegen met een piloot of 'vluchtmanager'
  • 4 of 5 passagiers
  • gewicht: 3.175 kg
  • bereik: maximum 95 km ver
  • kruissnelheid: 130 kts
  • catastrofale incident categorie: één op een miljard, het niveau welke EASA voorzien heeft voor de certificatie van kleine VTOL's  

Foto's en video copyrights: Bell 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *