Bezig met laden...

Logboek

India wil snel 24 lichte bi-turbine helikopters leasen voor haar Marine

India wil snel 24 lichte bi-turbine helikopters leasen voor haar Marine

De Indiase marine heeft een Request for Information (RFI) uitgestuurd voor het huren van 24 lichte bi-turbine helikopters. 

Deze RFI volgt op de discussies met een paar Indiase operators en OEM's die in november 2020 begonnen. Toen werd duidelijk dat de Indiase Marine niet warm liep voor DHRUV van de Indiase helikopterbouwer HAL voor deze operaties. 

HAL (Hindustan Aeronautics Limited), is een Indisch luchtvaart-staatsbedrijf met een speciale helikopterdivisie in Bangalore. Bedoeling van HAL is een eigen luchtvaartindustrie te bouwen in India die de Indische Defensie kan voorzien van alle helikopters die het nodig heeft.  

De full-option lease (huur en service) overeenkomst is voor een initiële huurperiode is vijf jaar, verlengbaar met nog eens vijf jaar, met een optie om de helikopters dan tegen de restwaarde terug te kopen.

Dit is de eerste keer dat de Indiase marine haar toevlucht neemt tot het leasen van helikopters. Het acute tekort aan lichte helikopters, de lage beschikbaarheid van verouderde Chetaks (HAL versie van de Alouette IIIB) en de discussie rond het Naval Utility Helicopter (NUH) -programma hebben de marine doen besluiten om dit  lease-programma te starten om snel met - niet HAL - helikopters te kunnen opereren.

In de lease RFI worden 24 lichte bi-turbine helikopters gevraagd met een MTOW van minder dan 5 ton (de HAL DHRUV is een 5,5 ton heli), op wielen en met opplooibare rotorbladen voor gebruik op fregatten. De helikopters zullen ingezet worden bij zoek- en reddingsacties, evacuatie van slachtoffers en maritieme operaties gedurende dag en nacht. De helikopters dienen bij aanvang van de lease een resterende levensduur van 15 jaar te hebben, waarbij het normale vliegonderhoud zal worden uitgevoerd door de Indiase marine en de rest door de lessor of zijn OEM-partner.

Met de beperkte beschikbaarheid van zijn bestaande helikopters in het achterhoofd eist de Marine nu een beschikbaarheid van minimaal 75% in elk van de twee operationele basissen. Aangezien deze helikopters ook op fregatten zullen ingescheept worden zullen vermoedelijk ook technici deel uitmaken van de voorstellen van de lessors. 

De RFI vraagt naar antwoorden ten laatste op 18 juni 2021, en de Marine engageert zich om snel hierop te antwoorden. De Marine verwacht een 10-tal aanbiedingen.

Dit lease programma is een zware kaakslag voor de helikopterafdeling van het staatsbedrijf HAL. Met de opzet van dit programma maakt de Indische Marine duidelijk dat ze geen HAL-helikopters wil. Mogelijk zal HAL nu pogen om een aanbieding te maken samen met een andere helikopterfabrikant. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *