Bezig met laden...

Logboek

Status update: nieuwe versie van de Chinese Z-20 Harbin helikopter

Status update: nieuwe versie van de  Chinese Z-20 Harbin helikopter

Het is altijd een uitdaging om informatie te vinden over de status van de ontwikkeling van Chinese helikopters. Het Chinese leger werkte reeds enige tijd met Harbin aan een marine versie van de Z-20 Harbin en blijkbaar is de Z-20F nu de oplossing hiervoor.

Voor het Amerikaans wapenembargo, naar aanleiding van Tienmannen in 1991, had China een aantal Sikorsky S-70 helikopters aangekocht. Deze hebben duidelijk model gestaan. Uiterlijk lijkt de Z-20F als twee druppels water op een Sikorsky S-70 en de huidige Black Hawk's en fabrikant HAIG (Harbin Aircraft Industry Group) doet ook geen poging om deze gelijkenis weg te stoppen.

Maar gelukkig hebben de Chinezen een eigen toets gegeven aan de Z-20 met een vijfbladige hoofdrotor en een fly-by-wire besturing.

De Z-20 serie is aangedreven door twee WZ-10 turbines van Chinese makelij met elk een vermogen van 1.600kW. Het kan een nuttige lading vervoeren van 5.000 kg (1.000 kg intern / 4.000 kg extern) en kan vliegen tot een hoogte van 4.000m.

De nieuwe Z-20J of F (marine versie) kan landen op kleine dekken van oorlogsschepen en heeft een specifieke uitrusting gekregen voor marine opdrachten.  

Foto bron: China Defense Blog - copyright

Video: onderstaande video toont betere beelden van de nieuwe versie's van de Z-20

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *