Lilium, ontwikkelaar en pionier op het gebied van Regional Air Mobility (RAM), heeft de eerste mijlpaal bereikt met het inschakelen van de systemen van zijn revolutionaire volledig elektrische Lilium Jet. De succesvolle testprocedure op de eerste in productie zijnde Lilium Jet, de MSN 1, vertegenwoordigt een belangrijke prestatie op weg naar de eerste vlucht en certificering.
Bij het inschakelen wordt er een hoog voltage (900 Volt) op de eVTOL aangekoppeld en omgezet om de laagspanning elektrische en avionics systemen te voeden – inclusief cockpit display, vluchtcontroles, communicatie, navigatie en bewakingssystemen. Deze mijlpaal komt overeen met de gebruikelijke power-on acceptatietestprocedure die wordt gebruikt in conventionele commerciële vliegtuigproductie.
Stephen Vellacott, CTO van Lilium, merkte op: "Power-on is een belangrijke kwaliteitspoort in het productieproces van elk luchtvaartuig. De twee Lilium Jets die nu op onze eindassemblagelijn staan, zijn conforme eVTOL's, gebouwd volgens de specificaties, volgens gedocumenteerde processen en in lijn met vastgestelde luchtvaartprocedures. Het bereiken van deze eerste power-on mijlpaal toont aan dat we op schema liggen."
MSN 1 moet het laboratoriumtesttoestel van Lilium worden, of "ironbird". Het wordt een volledig functionele eVTOL en een belangrijke troef voor het certificeringsprogramma, dat wordt gebruikt om de veiligheid van de vlucht en de naleving van de luchtwaardigheidseisen te bewijzen.
De tweede Lilium Jet, MSN 2, die momenteel ook in de laatste assemblagefase zit, is het eerste toestel dat Lilium begin 2025 met een piloot aan boord wil laten vliegen. Lilium is van plan om in totaal zes testtoestellen te laten vliegen tot aan de typecertificering en ingebruikname, gepland voor 2026.
Afgelopen augustus voltooide Lilium met succes de eerste fase van elektrische integratietesten in het speciale elektrische voedingssysteemlab (EPSL) van het bedrijf, een testopstelling die de volledige aandrijflijn van de Lilium Jet, van accupakket tot motor, buiten de eVTOL in een gecontroleerde testomgeving nabootst. Lilium heeft tot nu toe met succes verschillende elektrische kernfuncties getest in de EPSL, waaronder hoogspanningsdistributie, laagspanningsconversie en -distributie, gezondheidsrapportage en laadsystemen.