Bezig met laden...

Logboek

Luxemburg neemt eerste H145M in ontvangst

Luxemburg neemt eerste H145M in ontvangst

Luxemburg is in de wolken...

Op 15 November werd de ontvangstceremonie gehouden van de eerste van de twee nieuwe Airbus H145M helikopters (de LX-FAA). Dit gebeurde in de VIP-lounge van de luchthaven van Luxemburg.  Vice-premier, minister van Defensie en binnenlandse veiligheid François Bausch, minister van Binnenlandse Zaken Taina Bofferding, stafchef van het leger Alain Duschène en politiechef Philippe Schrantz waren present om de nieuwe helikopter in ontvangst te nemen. 

De vertegenwoordiger van Airbus Helicopters heeft de eerste H145M voorgesteld. Het is een helikopter van de laatste generatie uitgerust met geavanceerde technologieën. Modulair volgens de behoeften van de verschillende missies die het toestel zal moeten uitvoeren. Zoals eerder beslist zullen de twee helikopters gebruikt worden zowel door de Politie als door het Leger.

Airbus H145M helikopters zijn multi-role vliegtuigen uitgerust met gecodeerde communicatiesystemen en technologieën om de operaties te garanderen, zelfs in nachtelijke omstandigheden. Ze zijn in staat om andere vliegende objecten te detecteren en te identificeren en hebben elektro-optische en infraroodcamera's en een beveiligd kanaal voor informatieoverdracht. Met deze laatste kunnen videobeelden niet alleen worden bekeken op een centrale commandopost, maar ook in het veld in scenario's waar een mobiel station vereist is.

Indien nodig kunnen de helikopters troepen vervoeren en en eventueel via de lier te laten ontschepen zonder te moeten landen. Bovendien zijn de twee vliegtuigen, die identiek zijn, zo flexibel dat ze kunnen worden uitgerust en aangevuld met andere apparatuur. De helikopters zijn niet bewapend, maar hun configuratie maakt indien nodig aanpassingen in deze richting mogelijk.

De kosten van dit programma bedragen € 39 miljoen, waarvan ongeveer € 24 miljoen voor de acquisitie zelf en € 15 miljoen voor onderhoudscontracten, het ter beschikking stellen van personeel en infrastructuur. 

De tweede helikopter zal eind 2019 worden afgeleverd, zodat beide vliegtuigen vanaf begin 2020 operationeel zijn. Ze zullen gestationeerd zijn bij Luxembourg Air Ambulance op de luchthaven van Luxemburg en worden geëxploiteerd door hun piloten tot december 2023. Luxemburg Air Ambulance zal de toestellen vliegen en ook onderhouden zodat de luchtwaardigheid ten allen tijde is gegarandeerd.

De MD 902 McDonnell Douglas helikopter (LX-PGA) was de eerste politie-specifieke helikopter. Verworven in 2005, vliegt het toestel al 15 jaar lang politiemissies. De vervanging ervan is echter onvermijdelijk vanwege zijn leeftijd, zijn technische middelen verouderd en zijn hoge onderhoudskosten.

De Luchtsteun van de Luxemburgse politie  heeft 8 medewerkers en maakt deel uit van de eenheid van bewaking en operationele ondersteuning (UGAO) en grijpt in om de politie-activiteiten ter plaatse te ondersteunen. Zijn missies omvatten het zoeken naar mensen, toezicht tijdens grote evenementen en operaties of het volgen van gevoelig vervoer.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *