Bezig met laden...

Logboek

Joby eVTOL start certificatie bij de FAA maar...

Joby eVTOL start certificatie bij de FAA maar...

Joby Aviation, Inc. (NYSE:JOBY), een eVTOL bedrijf dat volledig elektrische toestellen ontwikkelt voor commerciële passagiersdiensten, heeft aangekondigd dat het bedrijf is begonnen met conformiteitstests van de Federal Aviation Administration (FAA), een belangrijke mijlpaal op weg naar het bereiken van type certificering voor zijn eVTOL.

De start van de conformiteitstests is een belangrijk moment voor Joby, aangezien hiermede het certificeringsprogramma voor de Joby eVTOL officieel van start gaat.

Joby's eerste serie conformiteitstesten, waargenomen en gedocumenteerd door een on-site FAA Designated Engineering Representative (DER), werd in de eerste weken van februari 2022 voltooid in de faciliteit van Toray Advanced Composites in Morgan Hill, CA. De tests, ontwikkeld door Joby-ingenieurs, zijn ontworpen om de materiaalsterkte te bevestigen van composietcoupons die representatief zijn voor de aerostructuur van Joby's eVTOL.

De resulterende conformiteitsgegevens zullen de basis vormen voor toekomstige tests van structurele componenten van het toestel terwijl Joby het typecertificeringsproces doorloopt.

Elk systeem en elke structuur van de Joby eVTOL wordt getest op de conformiteit en goedkeuring van de definitie van vereisten en de planning van de naleving. Tijdens deze fase zal Joby duizenden inspecties en tests voltooien om de luchtwaardigheid en veiligheid van zijn eVTOL's aan te tonen voordat hij een typecertificaat van de FAA ontvangt.

"Na jaren van ontwikkeling en bedrijfstests, zijn we verheugd om eindelijk formeel te beginnen met het proces van conformiteitstests", zegt JoeBen Bevirt, oprichter en CEO van Joby. "We begonnen in 2015 samen te werken met de FAA om de basis te leggen voor de certificering, en vandaag komen we dichter bij het wereldwijd brengen van snel, schoon en makkelijk luchtvervoer."

In november 2021 voltooide Joby zijn eerste FAA onderdelen conformiteitsinspectie. In 2020 werd Joby het eerste en enige eVTOL-bedrijf dat een G-1 (fase 4) certificeringsbasis met de FAA tekende, nadat Joby in 2019 een eerste (fase 2) ondertekende G-1 van de FAA had ontvangen.

Het is intussen voor iedereen duidelijk dat het certificeringsproces van een dergelijk nieuwe type toestel zoals de Joby eVTOL een helse klus is die niet in een paar maanden achter de rug zal zijn. FAA zal na de problematiek rond de Boeing 737 Max uiterst voorzichtig te werk gaan om volledige zekerheid te hebben over de veiligheid en de luchtwaardigheid van deze eVTOL.  

Maar...

Eergisteren 16 februari 2022 heeft Joby bekendgemaakt dat een prototype van de Joby, die op afstand werd bestuurd, betrokken was in een ongeval gedurende een testvlucht.

Gelukkig waren er geen slachtoffers te betreuren bij dit ongeval. Joby gaf de volgende commentaar: "Experimentele vliegtestprogramma's zijn opzettelijk ontworpen om de grenzen van de prestaties van het toestel te bepalen, en ongelukken zijn helaas een mogelijkheid. We zullen de relevante autoriteiten ondersteunen bij het grondig onderzoeken van het ongeval.".

We vermoeden dat dit ongeval vertraging zal veroorzaken in het testprogramma van de Joby en vermoedelijk de certificatiedatum zal beïnvloeden. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *