Bezig met laden...

Logboek

EASA certificeert de eerste VRM - Airbus Helicopters H125 Virtual Reality simulator

EASA certificeert de eerste VRM - Airbus Helicopters H125 Virtual Reality simulator

Een samenwerking tussen simulatorbouwer VRM Zwitserland en Airbus Helicopters werken heeft ertoe geleid dat 's werelds eerste Airbus H125 Virtual Reality Flight Training Device Level 3 onder de EASA-regelgeving is gecertificeerd. 

Zo openen EASA, VRM Zwitserland en Airbus Helicopters de deur naar nieuwe normen in de opleiding van de helikopterpiloot door een Airbus Helicopters H125 'flight training device' (FTD) Level 3 te kwalificeren met Virtual Reality (VR)-technologie. Het nieuwe trainingsapparaat is goedgekeurd door Airbus Helicopters en stelt piloten in staat om de H125 te vliegen en te vliegen met een niveau van getrouwheid dat zeer dicht bij de echte helikopter ligt in alle vluchtfasen en tijdens noodsituaties. De simulator zal worden gebruikt voor het trainen en examineren van helikopterpiloten en zal trainingscredits opleveren bij het bekomen van de licentie.

Nieuwe hoogten in helikoptertraining

“VRM Zwitserland heeft zijn innovatieve VR-technologie, die in 2021 voor het eerst werd gekwalificeerd voor een andere helikopter (nvdr: een Robinson R22) verder verbeterd. Gesteund door de expertise van Airbus Helicopters, voldoet de nieuw gekwalificeerde H125-simulator aan de FTD Level 3-vereisten en bereikt hij een zeer hoog representativiteitsniveau.

Een intern ontwikkeld elektrisch aangedreven dynamisch bewegingsplatform en de volledige replica cockpit lay-out in combinatie met het VRM pose-trackingsysteem, stellen de piloot in staat de helikopter als echt te besturen. Het VR-systeem met 3D-visie en landschappen met hoge resolutie rondt de onderdompeling van het hele lichaam af. Nieuw is de gewone tablet met opgeslagen checklists en andere documenten die nu volledig geïntegreerd is in de virtuele wereld. Hierdoor kan de piloot voor het eerst een echte tablet in VR bedienen”, zegt Fabi Riesen, CEO van VRM Zwitserland.

Een samenwerking tussen regelgever en industrie om de vliegveiligheid en de training te verbeteren

Francesco Gaetani, waarnemend hoofd van de Air Crew & Medical Department bij EASA zegt: “De VRM H125 FTD-goedkeuring is een mijlpaal voor het gebruik van virtual reality in simulatoren. EASA heeft de mogelijkheden en effecten van deze combinatie van VR en bewegingssystemen voor helikoptertraining zorgvuldig onderzocht.

EASA is ervan overtuigd dat dergelijke nieuwe technologieën een toegevoegde waarde zullen opleveren voor opleidingsorganisaties op het gebied van kosten en vliegveiligheid. Aangezien deze apparaten gebruikmaken van nieuwe technologieën waarin de bestaande wettelijke vereisten niet voorzien, moesten speciale voorwaarden voor de goedkeuring worden ontwikkeld om een gelijkwaardig of beter veiligheidsniveau te garanderen. Tijdens dit proces hebben EASA en de industrie effectief samengewerkt om een solide kwalificatiebasis voor de Airbus H125 FTD tot stand te brengen.”

David Solar, hoofd van de afdeling GA en VTOL bij EASA, benadrukt: “De verbintenis en doelstelling van EASA en Rotorcraft Industry in 2018 bij het goedkeuren van de Rotorcraft Safety-roadmap was om binnen vijf jaar zichtbare en concrete resultaten te hebben. De VRM H125 FTD-kwalificatie is een van de tastbare resultaten van de Rotorcraft Safety Roadmap, die de weg vrijmaakt voor meer betaalbare en potentieel veelzijdigere trainingsapparaten die kunnen worden gebruikt voor het verbeteren van de algehele veiligheid van helikopters. Het laat ook zien dat samenwerking tussen de regelgever en de industrie de beste manier is om alle belanghebbenden vooruit te helpen.”

Onze test en conclusie

De VRM simulator van de Airbus H125 op European Rotors beurs was de ideale gelegenheid om deze nieuwe technologie eens aan een grondig testvlucht te onderwerpen, en daarvoor hadden we de kennis en de kunde van een ervaren piloot en instructeur nodig. En we vonden Ben Vanhentenrijk, instructeur, piloot en head of training van Benedict Aviation en Helicopter Groundschool (BE/ATO-022) bereid om de VR-simulator van de Airbus H125 te testen. Het verslag over de testvlucht en de conclusie lees je hier.

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *