Bezig met laden...

Logboek

Drie Mi-26's, de grootste helikopters ter wereld, in Belgie

Drie Mi-26's, de grootste helikopters ter wereld, in Belgie

Drie Russian Helicopters MIL Mi-26T helikopters reeds jaren in België, het lijkt wel fantasie maar het is echt. 

We moeten wel even teruggaan in de tijd. De firma SkyTech International dateert terug tot 1989 (in verschillende namen) en in 1992 tekenen zaakvoerders en piloten Lucienne De Dryver en Thierry Lakhanisky een samenwerkingsakkoord met de Russische helikopterfabrikant MIL (nu onderdeel van Russian Helicopters) om internationaal zwaar helikoptertransport aan te bieden.

De vloot van SkyTech International bestond uit een aantal MIL helikopters, zoals de MI-8, Mi-10, Mi-12, Mi-17 en uiteindelijk ook drie enorme Mi-26T helikopters.

De MIL Mi-26T helikopters is niet zomaar een transporthelikopter. Het is de zwaarste en sterkste helikopter die ooit in productie werd gebouwd. Deze helikopters werden gebouwd bij Rostvertol in Rostov-on-Don (intussen ook een bedrijf van Russian Helicopters). Hier werden 316 helikopters Mi-26 seriematig gebouwd.

Het SkyTech introduceerde de eerste Mil MI-26T in Zuid-Amerika in 1994. Vanaf 2006 was het familiebedrijf betrokken bij humanitaire hulp in Azië en ondertekende het een samenwerkingsovereenkomst met de Emercom, het Russische Ministerie van Civiele Bescherming om een alarmbasis op te richten op Brussels South Charleroi Airport, maar het project werd verplaatst naar het noorden van Frankrijk.

Waar deze MIL Mi-26T helikopters van SkyTech overal dienst hebben gedaan hebben we niet kunnen achterhalen, maar toch een en ander. We vonden bronnen die inzet vermelden van deze helikopters voor de UNO in rampgebieden. Andere bronnen vermelden dat SkyTech een Nato licentie had en daardoor ook missie's voor de Nato kon uitvoeren maar we konden daarover niets concreet vinden. 

Rostvertol, de fabrikant van de MIL MI 26T, werkte in 1994 samen met Skytech om een krachtig brandbestrijdingssystemen te produceren voor 's werelds grootste helikopter; het systeem genaamd TBB (Twin Bambi Buckets)-systeem kon 20.000 liter bluswater leveren en werd in Canada vervaardigd door SEI. De TBB werd voor het eerst commercieel geëxploiteerd door Samsung Aerospace uit Zuid-Korea onder contract met Skytech SA in 1998, en op verschillende overheidscontracten in Turkije en Italië in 2000 leverde Skytech SA dan de drie MI 26T voor de Italiaanse civiele bescherming die als  staatsvliegtuig voor het blusseizoen.

Het bedrijf SkyTech werd in februari 2008 in faling verklaart wegens wanbetaling maar deze faling werd in juni 2008 tenietgedaan. Het bedrijf SkyTech International bestaat nog steeds en heeft nog steeds een actieve Facebook pagina.

 

De eerste Mi-26 met Russische registratie RA-06021 van SkyTech scrl arriveerde in 2001 in Antwerpen, en werd per boot naar Luik EBLG getransporteerd. Nadien kwam het toestel in oktober 2008 naar de haven van Brugge waar het aan de Krakeleweg werd gestockeerd (zie foto's). In mei 2014 was het daar spoorloos verdwenen, SkyTech scrl was toen failliet en geruchten dat het toestel terug naar de fabriek van Mil in Rostov-on-Don was verscheept voor een komplete overhaul. Twee jaar later werd het toestel terug opgemerkt in de haven van Zeebrugge waar het verder stond te verkommeren. Op 15 oktober 2021 werd het toestel per boot overgebracht naar de Antwerpse haven waar het in opslag staat.  

De tweede Mi-26 met Russische registratie RA-06032 van SkyTech scrl arriveerde op de luchthaven van Charleroi EBCI op 20 februari 2001. Het toestel werd op 7 augustus 2008 vanuit Charleroi naar de haven van Brugge getransporteerd waar het aan het Nijverheidsdok aan de Krakeleweg werd gestockeerd (zie foto's). In mei 2014 was het daar spoorloos verdwenen, SkyTech scrl was toen failliet en geruchten dat het toestel terug naar de fabriek van Mil in Rostov-on-Don was verscheept voor een komplete overhaul. Twee jaar later werd het toestel terug opgemerkt in de haven van Zeebrugge waar het verder stond te verkommeren. Op 15 oktober 2021 werd het toestel per boot overgebracht naar de Antwerpse haven waar het in opslag staat.

De derde Mi-26, met Russische registratie RA-06041 van SkyTech scrl arriveerde op 19 september 1993 op de luchthaven van Zaventem. Het toestel stond ook enige tijd op EBOS Oostende en vloog vandaar op 6 november 1998 naar EBCI Charleroi. Op 13 oktober 2008 werd het naar de haven van Brugge waar het klaar stond om te worden getransporteerd naar de MIL fabriek in het Russische Rostov-on-Don. Dit is nooit gebeurt en in mei 2014 was dit toestel net als de twee ander Mi-26 spoorloos verdwenen. Twee jaar later, op 5 november 2016 werd het toestel terug opgemerkt in de haven van Zeebrugge in een zeer twijfelachtige conditie. Van de drie toestellen waren intussen de vele onderdelen gesloopt en een aantal onderdelen lagen gewoon gedemonteerd in het ruim van de helikopter. Op 15 oktober 2021 werd het toestel per boot overgebracht naar de Antwerpse haven waar het in opslag staat. Blijkbaar zou er nu interesse zijn van een of meerdere luchtvaartmusea om het toestel in hun collectie op te nemen. 

 

 

 

Informatie van en dank aan: Kristof Vandermoere, BCARG (Belgian Civil Aviation Research Group), Wikipedia 

Foto's © Kristof Vandermoere

In 2010 werden de drie Mi-26T helikopters gefotografeerd door URBEX.NL, een website gespecialiseerd in verlaten schatten. 

Video:
Video afspelen...

16 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *