Bezig met laden...

Logboek

Motor Sich komt in beeld rond de nieuwe Turkse gevechtshelikopter ATAK-2

Motor Sich komt in beeld rond de nieuwe Turkse gevechtshelikopter ATAK-2

Tusib, de Turkse - Oekraïense handelskamer, berichtte over de overeenkomst tussen TAI (Turkish Airspace Industries) en Motor Sich voor de levering van turbines voor de nieuwe TAI ATAK-2 aanvalshelikopters.

De overeenkomst, die op 29 juni 2021 is ondertekend is ondertussen bevestigd op de officiële Twitter account van TAI. Het betreft de levering van 14 turbines van het type Motor Sich TV3-117 met een vermogen van 2.200 pk. In het contract is voorzien dat de eerste twee turbines in september 2022 worden uitgeleverd en de overige 12 in 2025. 

Deze turbines zullen worden aangepast om te worden gebruikt in de zeven prototypes van de TAI ATAK-2 aanvalshelikopters. De maidenvlucht van de ATAK-2 is voorzien in 2023.

De ATAK-2 aanvalshelikopters zullen de Turkse versie van de Leonardo AW129, de ATAK T129, vervangen. De ATAK-2 helikopter is een 11 ton aanvalshelikopter waarvan de ontwikkeling in 2019 begon.

Oorspronkelijk was gedacht de helikopter te voorzien van LHTEC turbines (een JV tussen Honeywell en Rolls-Royce) maar gezien het Amerikaanse embargo op de uitvoer van militaire uitrusting naar Turkije heeft TAI besloten om met Motor Sich in zee te gaan.

De productieversie van de ATAK II wil TAI uitrusten met een Turkse turbine maar deze ontwikkeling door TEI (Tusas Engine Industries) zal blijkbaar niet tijdig klaar zijn om ook de prototypes van turbines te voorzien. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *