Bezig met laden...

Logboek

Mogen de Robinson helikopters nog vliegen in Nieuw-Zeeland?

Mogen de Robinson helikopters nog vliegen in Nieuw-Zeeland?

Robinson helikopters zijn in Australië en Nieuw-Zeeland reeds jaren onderwerp van een heftige discussie. Aanleiding hiervoor zijn een relatief groot aantal fatale crashes met R22 en R44 helikopters. Bij ieder ongeval met een Robinson helikopter laait de discussie hoog op en gaan er stemmen op om de Robinson helikopters aan de grond te houden. 

TVNZ, de Nieuw-Zeelandse publieke televisie omroep, heeft een reportage gemaakt over een moeder, eigenares van een helikopterbedrijf en zelf ervaren pilote, die haar zoon en een zeer ervaren piloot heeft verloren in een crash met een Robinson R44 helikopter. 

Louisa Patterson, met haar pilotennaam 'Choppy', stelt in de reportage van TVNZ dat haar zoon James en piloot Stephen het leven heeft verloren door een ontwikkelingsfout aan de rotorkop van de Robinson R44. De reporter ondervraagt ook een expert die deze stelling van Louisa volledig ondersteunt. Ook de onderzoeksrechter die de crash heeft onderzocht ziet geen fout bij de piloot maar concludeert dat de R44 helikopter slechts onder beperkte omstandigheden zou mogen vliegen omdat het toestel in turbulentie onveilig is.

We hebben de 20 minuten lange reportage volledig bekeken en moeten natuurlijk meeleven met het verdriet van een moeder die haar zoon, en toekomstige opvolger in haar bedrijf verliest. 

Anderzijds missen we in de reportage van TVNZ een vraagstelling aan de experten waarom het aantal crashes met een 'mast bumping' in Australië en Nieuw-Zeeland zoveel groter is in verhouding tot de rest van de wereld, waar meer dan 10.000 Robinson helikopters actief zijn. Ook in de rest van de wereld zijn de Robinson helikopters uitgerust met een semi-rigide hoofdrotor. 

In eerdere discussies rond het thema stuurde Robinson Helicopters aan op betere opleiding van de piloten in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar eigenlijk heeft niemand echt de oorzaak van deze specifieke crashes kunnen achterhalen. Nu je in een Robinson-helikopter als optie een cockpit-camera kan installeren kunnen we maar hopen dat dit voor een doorbraak zal zorgen in deze discussie. En hopelijk moet er daarvoor geen nieuwe fatale crash gebeuren...

Neem de tijd voor onderstaande video

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *