Bezig met laden...

Logboek

Derde prototype van de Kopter SH09 werkt 34 testvluchten af op Sicilie

Derde prototype van de Kopter SH09 werkt 34 testvluchten af op Sicilie

Kopter (het vroeger Marenco-Swisskopter), de ontwerper en bouwer van de Kopter SH09 laat weer van zich horen.

Sinds Maart 2019 heeft Kopter zijn nieuwste prototype en een 20-koppig team van ingenieurs, piloten en technici gebaseerd in Pozzalo op Sicilie. De testvluchten welke nu versneld doorgaan met het derde prototype (P3) verlopen daar prima en het weer op Sicilie maakt dat men twee en meer vluchten per dag kan maken. SH09 P3 heeft er intussen meer dan 100 vlieguren geboekt. De piloten zijn erg tevreden over het toestel. Een van de testpiloten is de Nederlander Michiel Dekkers.

Er werden 34 verschillende testvluchten gemaakt waarbij de capaciteiten van de helikopter telkens verder werden getest en tot op heden heeft men nu reeds vluchten gemaakt boven de 10.000 voet en aan een luchtsnelheid van 135kts. Bedoeling is om finaal een kruissnelheid van 140kts te bereiken en een bereik van meer dan 430 NM of 800km. 

Deze intensieve testcampagne is nodig in het kader van de certificatie van de Kopter SH09 door EASA. Sicilie heeft weinig luchtruimrestricties en het weer laat allerlei mogelijkheden toe. Zowel hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid, sterke winden als een zeezoute atmosfeer zijn aanwezig en laten de piloten toe om in alle omstandigheden te testen. Na 100 vlieguren konden de technici ook de eerste grote inspectie met succes afwerken. 

Nu wordt de SH09 P3 lichtjes aangepast. Er worden enkele kleine aerodynamische aanpassingen gemaakt die het besturen van de P3 makkelijker moeten maken en de technici zullen ook de gearbox van de hoofdrotor aanpassen op de nieuwste status. Daarna gaan de testvluchten verder om de nodige data te verzamelen om de configuratie van twee pre-productie helikopter (P4 en P5) te finaliseren. P4 en P5 zullen dan de certificatie vluchten volgend jaar voltooien. 

Kopter blijft bij zijn planning om de EASA certificatie in 2020 te voltooien.

Copyrights foto en video: Kopter

Video: testvluchten met de P3 afgelopen winter

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *