Bezig met laden...

Logboek

Duitse piloten krijgen introductie op Nederlandse Chinooks

Duitse piloten krijgen introductie op Nederlandse Chinooks

Nog voor de levering van zijn nieuwe Chinook CH-47F transporthelikopters intensiveert de Duitse luchtmacht haar samenwerking met Nederland. Voor het eerst is een Chinook van de RNLAF (Nederlandse Luchtmacht - DHC) op 16 april 2024 geland op het vliegveld van Holzdorf. Nederland is een van de huidige negen NAVO-landen die deze helikopter al in gebruik hebben. De Duitse luchtmacht verwacht in het najaar van 2027 haar eerste Chinook-helikopter. In het totaal heeft de Duitse Luchtmacht 60 Chinooks besteld.

Holzdorf vliegbasis voor Chinook en Arrow

"Met de toekomstige stationering van de CH-47 Chinook zal de Holzdorf-site het knooppunt van helikoptertransport worden", zei de inspecteur van de luchtmacht, luitenant-generaal Ingo Gerhartz. "In Holzdorf is het keerpunt voelbaar. De CH-47 is een echte bijdrage aan de versterking van de nationale en bondgenootschappelijke defensie."

Naast de Chinook zal ook Arrow, het nieuwe wapensysteem voor de verdediging van ballistische raketten, op de vliegbasis worden gestationeerd. Beide aanbestedingen behoren tot de vlaggenschipprojecten van de luchtmacht, die gebaseerd zijn op de speciale fondsen voor de extra uitrusting van de Bundeswehr.

Vanaf 2027 zal de Chinook CH-47 geleidelijk de verouderde CH-53G vervangen, die tot nu toe werd gebruikt als een "werkpaard" voor het luchtvervoer van mensen, voertuigen en materiaal. De Chinook kan twee keer zoveel lading vervoeren – tot 40 kubieke meter – over langere afstanden dan zijn voorganger. De Bundeswehr heeft in totaal 60 helikopters besteld, waarvan er in eerste instantie 47 in Holzdorf en nog eens twaalf in Laupheim zullen worden gestationeerd. Eén Chinook zal worden gebaseerd bij het Defensie Technisch Bureau 61 in Manching, wat gebruikelijk is voor nieuwe wapensystemen die nationaal worden getest.

Breed scala aan vaardigheden

De Chinook brengt ook nieuwe mogelijkheden voor de Bundeswehr als geheel: "Het is onze eerste helikopter die in de lucht en op de grond kan worden bijgetankt", zegt kolonel Christian Guntsch, commissaris voor het nieuwe wapensysteem. "En voor het eerst zijn we in staat om gewapende zoek- en reddingsacties uit te voeren bij repatriëringsoperaties, bijvoorbeeld van vliegtuigbemanningen die een noodlanding hebben gemaakt."

De CH-47 is voorbestemd voor rampen- en hulpoperaties, bijvoorbeeld bij bosbrandbestrijding of overstromingshulp. "Hiermee kunnen we in de toekomst het hele spectrum bestrijken op het gebied van luchttransportcapaciteiten", zegt Guntsch, "van humanitaire hulp tot crises en oorlog."

Tot nu toe hebben 20 landen de Chinook in gebruik, waaronder negen NAVO-landen. "Wij worden het 21e lid van deze familie", zegt Guntsch. De luchtmacht krijgt een "bewezen, wereldwijd gebruikte helikopter die alles heeft gezien, van Afghanistan tot Mali." Duitsland krijgt de nieuwste versie van de Chinook, genaamd "CH-47F Block II". Het is op deze gemoderniseerde versie dat de Amerikaanse strijdkrachten zich onlangs hebben gecommitteerd.

Onderwijs in de VS en Nederland

Op het gebied van training is de samenwerking met bondgenoten al begonnen. Sinds eind maart 2024 zijn twee Duitse piloten opgeleid aan een Amerikaanse vliegschool opgeleid tot vlieginstructeur; volgend jaar gaan er nog vier. De opleiding duurt drie jaar. "In 2027, wanneer de eerste Chinooks in Duitsland aankomen, kunnen we al rekenen op ervaren vlieginstructeurs", legt Guntsch zijn plan uit. Sinds begin april 2024 is ook de eerste cargo master voor de Chinook opgeleid in de USA.

De Bundeswehr werkt ook samen met Nederland bij het opleiden van personeel. Voor het einde van dit jaar start een permanente uitwisseling in de basisopleiding. 

Uitbreiding infrastructuur is gestart

Met de stationering van Chinook en Arrow wordt Holzdorf de grootste Bundeswehr-basis in het Oosten van Duitsland. (zie foto bij de Chinook) "Dit is van groot belang voor de regio", zegt de minister-president van de deelstaat Brandenburg, Dietmar Woidke. "Het gaat namelijk om investeringen van meer dan 600 miljoen euro, zo'n 1.000 nieuwe militaire en civiele banen en een stijging naar zo'n 3.000 medewerkers in de toekomst."

Maar qua infrastructuur is er nog veel te doen op de site. "De helikopter is 30 meter lang, even lang als een Airbus A318 en 18 meter breed", legt kolonel Guntsch uit. "Daarom moeten er bijvoorbeeld nieuwe hangaars en een reparatiehal komen." Op de vliegbasis kunnen nu al zes helikopters worden ondergebracht. En het bezoek van de Nederlanders liet zien dat de Chinook ook in de bestaande hangaar past.

Foto's © Bundeswehr - Cora Mohrdieck - Nederlandse Chinook op Holzdorf

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *