Bezig met laden...

Logboek

NH-90 in Duitsland blijft een zorgenkind

NH-90 in Duitsland blijft een zorgenkind

De commissaris van Defensie van de Bondsdag, Dr. Eva Högl heeft op 24 februari 2021 haar jaarverslag 2020 aan de Duitse Parlement aangeboden. Dr. Högl is sinds mei 2020 in functie en het rapport dat nu is ingediend, is haar eerste jaarverslag.

In het rapport wordt geen beduidende verbetering van de operationele paraatheid vastgesteld en Dr. Högl heeft het vooral over de falende operationele gereedheid van de NH90-transporthelikopter en de CH-53 zware helikopters. Een kleine vooruitgang werd geboekt door de ondersteuning van civiele onderhoudscapaciteit. Toch blijven de moeilijke foutoplossingen en de gebrekkige toeleveringen van onderdelen door de industrie zorgen voor vertragingen bij reparatie's en onderhoudswerkzaamheden. 

Dr. Högl verbaasd zich ook aan het feit dat de NH90 al vele jaren geleden werd afgeleverd en nu nog steeds beschouwd wordt als een "systeem in de introductie- en groeifase". 

De operationele paraatheid van de middelgrote transporthelikopters Sikorsky CH-53, die sinds 1972 in dienst zijn bij de Bundeswehr, is de laagste van alle luchtwapensystemen van de Bundeswehr. Belangrijke vervangonderdelen ontbreken en kunnen alleen met veel moeite worden verkregen. "De vlieguren op dit systeem zijn daarom schaars", zei de commissaris van Defensie letterlijk. Eind 2020 kreeg Sikorsky de opdracht om een concept te implementeren die de levering van reserveonderdelen moet verbeteren.

Tussen juni 2019 en juni 2020 waren er om veiligheidsredenen niet minder dan 24 ongeplande landingen van de CH-53. Dit is niet meer acceptabel; de veiligheid van de bemanningen en de soldaten moet gegarandeerd zijn. Na 16 jaar onafgebroken inzet in Afghanistan, is de voor 2021 aangekondigde onderbreking van de CH-53 dringend nodig om wat verbetering te bereiken.

Dit brengt Dr. Högl tot de dringende noodzaak om een beslissing te nemen in het STH-project (de opvolger van de CH-53). Ook dit project is na twee start/stops eind september 2020 geannuleerd. Dit verplicht een langere instandhouding van de CH-53 met de reeds gekende problemen. Toch blijft de Duitse Defensie bij haar punt dat de STH reeds begin 2025 de eerste toestellen zal leveren. Tot zover het verslag over 2020.

Er is blijkbaar weinig veranderd sinds de Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, in 2019 het roer op Defensie overnam van van haar voorgangster Ursula von der Leyen.  Deze is intussen gepromoveerd tot voorzitster van de Europese Commissie. De operationele beschikbaarheid van het Duits leger was gedurende het bewind van Ursula von der Leyen tot een absoluut dieptepunt gedaald. In december 2019 schreven we hierover dit artikel.

We dachten toen dat een nieuwe minister alleen maar beter kon doen, niet dus!

Foto & video: Deutsche Bundeswehr

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *