Bezig met laden...

Logboek

Appareo Vision 1000: Zwarte doos voor een fractie van de prijs

Appareo Vision 1000: Zwarte doos voor een fractie van de prijs

Er is de laatste tijd heelwat te doen geweest rondom een zwarte doos voor helikopters. Het ongeval met de EC135 in Glasgow was de directe aanleiding voor deze discussie; er waren 10 doden en er is geen zwarte doos in het gecrashte toestel.

Zowel onderzoekers als de nabestaanden pleiten ervoor om een verplichting in te voeren en alle commerciële helikopter te verplichten om een zwarte doos in te bouwen die zowel vluchtgegegevens als voice registreert.

Operators wijzen erop dat de prijs van deze zwarte dozen en de uitrusting ervan in kleinere helikopters een dure aangelegenheid is die hoe dan ook door de gebruikers moet worden betaald.

Het Amerikaanse Appareo komt nu met een mini-zwarte doos die een oplossing zou kunnen zijn voor dit probleem. En zeer eenvoudig toestel wordt op het plafond van de cockpit gemonteerd en kan een aantal kritische parameters, voice en video gaan opslaan voor een fractie van de prijs van de zwarte dozen. 

De Appareo Vision 1000, zoals het toestel noemt, is wel geen complete datarecorder die alle parameters van de motor gaat opslaan maar zou als een tussenoplossing voor kleine en medium sized helikopters kunnen worden gebruikt. 

Er zijn al een paar STC's beschikbaar voor inbouw in oa Eurocopter, Schweizer en andere helikopters. We wachten met spanning op een Benelux importeur om het toestel hier op de markt te brengen.

Naschrift 07/04/2014: Eurocopter zal deze pseudo zwarte doos inbouwen in een aantal van haar toestellen waar geen verplichting bestaat om een full-blown zwarte doos (oranje behuizing) in te bouwen.

 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *