Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: DronePort Den Helder - EHang krijgt hoog bezoek - SMURD kiest voor Blackhawks

Kort nieuws: DronePort Den Helder - EHang krijgt hoog bezoek - SMURD kiest voor Blackhawks

Den Helder krijgt nu ook een DronePort

Op initiatief van het 'Maritime Drone Initiative' (MDI) krijgt het vliegveld Den Helder in de komende jaren ook een DronePort. Er is wel war werk aan de winkel om de nodige infrastructuur aan te leggen en om de nodige vliegvergunningen te krijgen om op Den Helder naast commerciële toestellen en militaire toestellen ook drones te laten vliegen.    

DroneQ Robotics tekent voor deze DronePort voor de coördinatie nadat ze ook bij de DronePort Eemshaven (Groningen) een van de initiatiefnemers was. De financiering komt uit de fondsen van Regio Deal

 

Chinese eerste minister Li Keqiang op bezoek bij EHang (zie foto rechts boven)

Op de Chinese Import & Export beurs in Guangzhou kreeg EHang, de fabrikant van AAV's (autonomous aerial vehicle) hoog bezoek.

Toen op 14 oktober de beurs werd geopend kwam de Chinese Eerste Minister Li Keqiang de stand van EHang bezoeken. Hij stapte samen met EHang's stichter en CEO, Huazhi Hu, in de EH216 passagiers AAV en liet zich informeren over de EHang AAV's en de evolutie van de wereldwijde UAM (Urban Air Mobility). Ook vice-eerste  Hu Chunhua kwam nadien bij EHang op bezoek en kreeg ook een rondleiding door CEO Huazhi Hu. 

 

Roemeense SMURD - luchtreddingsdienst kiest voor Sikorsky S70i (Black Hawks)

Op 7 mei 2020 werd de aankondiging van een aanbesteding gepubliceerd door de Roemeense SMURD, de speciale Roemeense luchteenheid die ook instaat voor onder andere de SAR (search & rescue) en brandbestrijding uit de lucht. 

Deze aanbesteding zoekt het beste prijs/kwaliteits voorstel voor een raamovereenkomst voor vier jaar bestaande uit maximaal twaalf helikopters. Acht helikopters moeten boven land opereren en vier worden voorzien voor operaties boven zee. De helikopters moeten in staat zijn voor Search and Rescue (SAR), brandbestrijdingstaken en medische evacuatie.

Drie fabrikanten deden een bod: Airbus Helicopters, het Italiaanse Leonardo en de Poolse PZL Mielec, een onderdeel van het Amerikaanse Sikorsky.

Airbus Helicopters stelde een oplossing voor met acht à tien helikopters daar waar de SMURD een oplossing met twaalf helikopters prefereerde. Leonardo maakten een offerte voor twaalf helikopters voor een totaalbedrag van €299 miljoen. De aanbesteding werd toegewezen aan PZL Mielec met Sikorsky helikopters voor een totaalbedrag van €272,8 miljoen. Vier helikopters worden onmiddellijk besteld voor een bedrag van €93,5 miljoen terwijl de overige 8 stuks later zullen worden gekocht.

Volgens de SMURD, voluit 'Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare', is het voorstel met de Sikorsky helikopters de goedkoopste en zal PLZ Mielec ook het lokale bedrijf Romaero in de uitvoering van het contract betrekken. De BlackHawk S-70i helikopters voor Roemenië zullen worden gebouwd in de Sikorsky fabriek van PLZ Mielec in Polen.

Leonardo echter is het niet eens met de beslissing van de SMURD en heeft beroep aangetekend. Leonardo verwijt het SMURD dat het niet werd uitgenodigd voor een negotiatie na de aanbesteding. Het Roemeense Nationale Beroepsbureau zal nu een uitspraak doen in dit geschil. 

SMURD gebruikt nu Airbus H135T3 en Eurocopter EC135T2 helikopters vanuit zeven operationele bases in het land: in Boekarest, Targu Mures, Iasi, Arad, Craiova, Constanta en Galati.

Foto credits: EHang - PLZ Mielec / Sikorsky

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *