Bezig met laden...

Logboek

Belgische partners testen drone implementatie van U-space

Belgische partners testen drone implementatie van U-space

Antwerpen, Brussel en Luik zijn geselecteerd als locatie om een reeks diensten voor de integratie van drones in het luchtruim te testen en te implementeren in het kader van U-space. Deze proeven maken deel uit van het werk van BURDI, een van de Digital Sky Demonstrators die in 2022 werden gelanceerd. In dit artikel geeft Luc Antoon van skeyes (zie foto), de Belgische luchtverkeersleider (ANSP) en BURDI-coördinator, inzicht in het werk van deze ambitieuze demonstrant.

De Belgisch-Nederlandse U-space Reference Design Implementation (BURDI) is een SESAR 3 JU Digital Sky Demonstrator, medegefinancierd door het European Climate, Environment and Infrastructure Executive Agency (CINEA) in het kader van de Connecting Europe Facility. Deze demonstrator, gecoördineerd door skeyes, brengt 18 zeer complementaire partners samen, die alle belanghebbenden vertegenwoordigen die nodig zijn om U-space in complexe omgevingen te implementeren, waaronder een ANSP, luchthavens, een Common Information Services Provider (CISP), een U-space Service Provider (USSP), drone-operators en andere relevante ecosysteemondersteuners.

Als Digital Sky Demonstrator is ons doel marktintroductie, dus we zijn gefocust op het bereiken van een zeer hoge mate van technologische volwassenheid, voortbouwend op de resultaten van verschillende eerdere SESAR-projecten, zoals CORUS XUAM, SAFIR-Med of DACUS.

BURDI heeft tot doel het U-space-luchtruimconcept te implementeren om verschillende, dichte en complexe onbemande luchtsysteemoperaties (UAS) te beheren in gecontroleerd en ongecontroleerd luchtruim, evenals in een stedelijke luchtmobiliteitsomgeving. Met dit in gedachten pakken we de huidige belangrijkste uitdaging van drone-integratie in zeer complexe omgevingen aan.

We zullen veilige en beveiligde oplossingen ontwikkelen die geschikt zijn voor real-life operaties, die in aanmerking komen voor toekomstige implementatie in Europa. BURDI streeft er inderdaad naar om van deze oplossingen een referentie te maken voor het ontwikkelen van best practices, standaardisatie, harmonisatie en/of interoperabiliteitsvereisten die de operationele inzet van U-space-luchtruim elders in Europa zouden bevorderen.

De tweede doelstelling richt zich op marktacceptatie van deze oplossingen. We willen ervoor zorgen dat de oplossingen die worden voorgesteld ook economisch duurzaam en sociaal aanvaardbaar/gedragen zijn, zodat ze daadwerkelijk ten goede komen aan alle belanghebbenden, inclusief het grote publiek.

Het BURDI-project zal worden uitgevoerd rond de steden Antwerpen, Luik en Brussel. Deze locaties zijn gekozen vanwege de nabijheid van internationale luchthavens, een actieve zeehaven en de nabijheid van de grens met Nederland. Deze omgevingen worden als zeer relevant beschouwd voor de ontwikkeling van "UAS-operaties als een dienst" in meerdere domeinen zoals levering van goederen, inspecties, ondersteuning van medische en veiligheidsoperaties.

Meer over BURDI: klik hier en hier

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *