Bezig met laden...

Logboek

Russen lichten de sluier over de kostprijs van hun Super Alligator Ka-52M

Russen lichten de sluier over de kostprijs van hun Super Alligator Ka-52M

Zoals we reeds eerder melden, naar aanleiding van de voorbije Army 2021 beurs, heeft de Russische Defensie overeenstemming bereikt met Russian Helicopters over de aankoop van 30 helikopters van de nieuwste versie van de Ka-52M, de 'SuperAlligator' aanvalshelikopter.

De eerste helikopters zullen reeds in 2022 worden geleverd.  De vice-minister van Defensie van de Russische Federatie, Alexei Krivoruchko, kondigde aan dat het leger tot 2027 meer dan honderd nieuwe Ka-52M's zal aankopen.

Nu blijkt uit documenten die het persbureau Izvestia kon inkijken dat de prijs van een basis Ka-52M per stuk 1,08 miljard roebel kost (omgerekend $14,85 miljoen) aan het Ministerie van Defensie. Een basis Ka-52M is de helikopter zonder wapens of munitie, zonder gronduitrusting of reserveonderdelen, en zonder andere accessoires.   

Ter vergelijking hier de prijs van de westerse aanvalshelikopters:

  • Boeing Apache AH-64: €55 miljoen
  • Bell Zulu Cobra (Viper AH-1Z): $31 miljoen
  • Airbus Helicopters Tiger: €27 miljoen

De vergelijking gaat niet altijd op omdat in de hogergenoemde prijzen soms bewapening, een set onderdelen en opleiding zijn begrepen. Maar wel duidelijk is dat de kostprijs van de Russische aanvalshelikopter goedkoper is dan de westerse concurrenten.

Nu zal de prijs van de SuperAlligator Ka-52M een stuk hoger liggen als deze buiten Rusland wordt geëxporteerd. Russian Helicopters is namelijk een staatsbedrijf (onderdeel van het Rostec State Corporation), en een verkoop aan het Ministerie van Defensie is dus eigenlijk een broekzak / vestzak operatie waar de 'winst' toch bij de Staat blijft. Experts stellen dat het prijskaartje van de SuperAlligator voor export tussen de $35 en $40 miljoen zal bedragen.

Intussen werd bekend dat China 36 stuks Ka-52M helikopters heeft aangekocht en binnenkort het contract hiervoor zal ondertekenen, maar de kostprijs is niet bekendgemaakt.  

De Russian Helicopters Mi-8 en Mi-17 worden voor export verkocht voor ongeveer $30 miljoen; maar ook hier zijn soms bewapening en/of onderdelen en opleiding is de prijs begrepen. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *