Bezig met laden...

Logboek

Sikorsky is fan van militaire coaxiale helikopters

Sikorsky is fan van militaire coaxiale helikopters

Coaxiale helikopters zijn tot op heden zowat het monopolie geweest van de Russische helikopterbouwer Kamov, nu een onderdeel van het staatsbedrijf Russian Helicopters. Het onderscheidende kenmerk van Kamov-helikopters (met uitzondering van de Ka-60 ) is hun coaxiale systeem van tegengesteld draaiende dubbele rotoren. Dit systeem:

  • maakt een staartrotor overbodig
  • vermindert het risico op letsels door de staartrotor
  • vermijdt het vermogensverlies door het aandrijven van de staartrotor
  • heeft wel als nadeel dat het meer onderhoud vergt aan de complexere rotorkop, waarbij de bovenste tuimelschijf moet worden bediend door de onderste.

Het was dan ook opmerkelijk dat het Amerikaanse Sikorsky in september 2010 met een experimentele X2 coaxiale helikopter een on-officieel helikopter snelheidsrecord van 250 knots (NM/u) - zo'n 463 km/u - wist te bereiken. In januari 2011 kondigde Sikorsky aan verder te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe generatie van coaxiale helikopters om deze prototypes aan te bieden voor test en evaluatiesessie van het Amerikaanse leger.

Deze beslissing was de voorloper van de Sikorsky Raider X2 die zou leiden tot de huidige SB>1 Defiant X, een militaire coaxiale helikopter van Sikorsky en Boeing die genomineerd is voor het FLRAA programma. Ook de Sikorsky Raider X is het resultaat van deze ontwikkeling en is het Sikorsky voorstel voor het FARA-programma van het Amerikaans leger.

Maar iedereen die hoopt op een snelle civiele helikopter met deze Sikorsky's X2 coaxiale technologie zal op zijn honger blijven zitten want de fabrikant heeft een dergelijke ontwikkeling expliciet heeft uitgesloten.

De helikopterindustrie dacht in de slipstream van deze militaire coaxiale helikopters ook een snelle coaxiale burgerhelikopter te zien maar Sikorsky ziet de extra wendbaarheid en de snelheidswinst van een coaxiale helikopter niet belangrijk voor een burgerhelikopter. 

Voor de burgerhelikopters ziet Sikorsky meer heil in toepassingen van hybride-elektrische aandrijving en een grotere autonomie. Anderzijds moeten we ook vaststellen dat Sikorsky in de afgelopen jaren zijn focus heeft verlegd naar militaire helikopters en bijna geen burgerhelikopters meer verkoopt.

Het is ook niet verwonderlijk dat Sikorsky geen grote investeringen wil doen in nieuwe commerciële helikopters. Een en ander past perfect in de visie van de eigenaar van Sikorsky, de Lockheed-Martin groep, die een zeer solide winstgevendheid heeft opgebouwd als een van de grootste militaire fabrikanten ter wereld.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *