Bezig met laden...

Logboek

EASA certificeert de Safran Arrano 1A voor de Airbus H160

EASA certificeert de Safran Arrano 1A voor de Airbus H160

Goed nieuws voor Safran en Airbus Helicopters. Gedurende de Paris Air Show op Le Bourget werd bekend dat EASA de Safran Arrano 1A turbinemotor heeft gecertificeerd. 

Deze turbinemotor van de nieuwste generatie zal worden ingezet op de Airbus H160. Met deze certificatie kan Airbus nu werken om haar H160 helikopter tegen eind dit jaar gecertificeerd te krijgen.

De Arrano 1A turbine produceert 1.100 tot 1.300 shp (shaft horse power =  vermogen geleverd aan de aandrijfas van de main gearbox) en is ideaal gedimensioneerd om helikopters tussen 4 en 6 ton aan te drijven. De Airbus H160 vloog voor het eerst met de Arrano in begin 2016.

De militaire versie van de nieuwe turbinemotor van Safran zal worden ingebouwd in de nieuwe militaire Airbus H160M voor het project HIL (Hélicoptères Interarmées Légers) van het Franse leger. Dit project staat voor de levering van 169 Airbus H160M helikopters voor de vervanging van de bestaande lichte helikopters van het Franse leger.

De Arrano 1A turbine staat voor lager verbruik, lagere operationele kosten, eenvoudig onderhoud en een lagere ecologische voetafdruk. De turbinemotor werd goedgekeurd door EASA na een testcyclus van 10.000 uren waarvan 2.000 vlieguren. 

Deze nieuwe generatie turbine is uitgerust met een nieuw ontworpen digitaal controle systeem en combineert een zeer efficiente twee fasen centrigugale compressor met variabele IGV's (inlet guide valves). Deze twee fasen centrifugale compressor werd ontworpen in het European Clean Sky program en is samen met deze andere componenten verantwoordelijk voor 15% lagere brandstofcomsumptie.

Het eenvoudige onderhoud en betere bereikbaarheid van de verschillende onderdelen maakt dat de onderhoudstijd met 50% verlaagd is. Het elektronische motor logboek (BOOST) en turbine life data tracking (Health Monitoring) zijn nu een standaard onderdeel om de turbine te monitoren en de levensduur te verbeteren.

Foto copyrights: Thomas Garza / Safran

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *