Bezig met laden...

Logboek

Update Belgische Luchtmacht: Nieuwe baas - Koksijde - Nieuwe naam

Update Belgische Luchtmacht: Nieuwe baas - Koksijde - Nieuwe naam

Nieuwe baas voor de Belgische Luchtmacht

Op 20 maart 2025 kreeg de Belgische Luchtmacht een nieuwe grote baas. Met een ceremonie op de luchtmachtbasis van Florennes droeg generaal-majoor Vlieger Thierry Dupont het bevel over aan Generaal-Majoor Vlieger Geert De Decker. Er was een militaire parade en een luchtdefilé ter ere van deze wissel.

De nieuwe chef van de Luchtmacht, generaal-majoor vlieger Geert De Decker is een Vlaming en een bekende Lebbekenaar. Als voormalig 'Chief of Staff of the Air Component' en vervolgens 'Deputy Assistant Chief of Staff Readiness & Operations' beschikt hij over heel wat expertise, verworven tijdens meer dan 3.000 vlieguren op 35 types luchtvaartuigen. Tussen 2015 en 2018 was hij de commandant van de basis Kleine Brogel. 

Geert De Decker zal in zijn nieuwe functie rapporteren aan Defensie Stafchef, generaal Frederik Vansina. Ook Vansina is een voormalige F-16 vlieger, was tussen 2009 en 2011 commandant van de basis Kleine Brogel en nadien commandant van de Belgische Luchtmacht.

Wij wensen Geert De Decker veel succes in zijn nieuwe functie. 

 

Koksijde blijft een belangrijke basis voor de Belgische Luchtmacht

Het kan verkeren zei Bredero... Waar we de afgelopen jaren steevast de scenario's moesten beschrijven over de sluiting van de basis Koksijde na de verhuis ervan naar de luchthaven van Oostende, is dit met het aantreden van de nieuwe Belgische regering en de bekendmaking van het Federaal regeerakkoord helemaal van de baan.

De luchtmachtbasis van Koksijde wordt niet alleen behouden maar krijgt er, zoals voorzien in het Star-plan, vier helikopters bij. Deze helikopters zullen in de toekomst de SAR-missies vanop Koksijde uitvoeren en de bestaande vier NH90 NFH helikopters zullen vrijgemaakt worden voor de specifieke marine missies die vroeger door de drie Alouette's werden uitgevoerd.

Daarnaast denkt de nieuwe minister van Defensie, Theo Francken, eraan om op de basis Koksijde ook een eenheid van de landmacht te stationeren. Deze eenheid zou het totaal aantal militairen in Koksijde op zowat 800 militairen kunnen brengen en er zou ook worden geïnvesteerd in logement op en in de nabijheid van de basis. Minister Francken was op 26 maart in Koksijde waar hij deze plannen in een intentieverklaring vastlegde en deze ondertekende samen met de burgemeester van Koksijde en de provinciale gedeputeerden.         

 

Wist je dat we de naam Belgische Luchtmacht eigenlijk niet meer mogen gebruiken?

Na de rellen ronde naam van de 'Golf van Mexico' die door Trump nu de 'Golf van Amerika' wordt genoemd zijn we ook wat gevoeliger geworden voor de naamgeving van de Belgische Luchtmacht.

Waar we sinds het ontstaan van de Belgische Luchtmacht met deze naam altijd heel duidelijk wisten waarover we het hadden, werd jaren geleden door Defensie beslist om de Luchtmacht om te dopen tot 'Luchtcomponent van het Belgisch Leger'.

Maar niet zo heel lang geleden werd deze benaming in stilte weer gewijzigd en luidt nu: 'Belgische Lucht- en Ruimtecomponent'. We moeten nu wel op zoek naar het waarom van deze naamwissel. What's in a name? Heeft België nu ook ruimtewapens?

Foto's © BE Defensie (BelDefNews)

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *