Bezig met laden...

Logboek

Boeing / Leonardo leveren eerste MH139A uit: de Grey Wolf

Boeing / Leonardo leveren eerste MH139A uit: de Grey Wolf

De Amerikaanse Luchtmacht (USAF) heeft de vervanger van de legendarische Bell UH-1N Huey gisteren voorgesteld op een ceremonie op de basis van Duke Field in Florida. Er waren twee kandidaten in de running om de Huey te vervangen: de Sikorsky Black Hawk en de Boeing MH139A.

De Boeing MH139A won de competitie en kreeg gedurende de ceremonie de bijnaam: Grey Wolf. De helikopter is gebouwd op basis van de civiele Leonardo AW139 en werd uitgerust met een extern M240 machinegeweer. Het toestel is veel sneller en kan langer vliegen dan de Huey, die zijn sporen verdiende in de lang vervlogen tijden van de Vietnam oorlog.

De MH139A Grey Wolf kreeg die naam omdat de helikopter zal opereren in 'roedels' om de basissen met intercontinentale ballistische raketten te beschermen.  Daarom zullen telkens 11 Grey Wolfs gestationeerd worden op de USAF luchtmachtbasissen Malstrom, FE Warren en Minot. Een aantal MH-139A helikopters zullen ook worden ingezet voor VIP-transport en voor opleidingen. In het totaal zal de USAF 84 helikopters van het type aankopen voor een totaal bedrag van $2.4 miljard.

De eerste MH139A Grey Wolf helikopters zullen nu een intensief trainings- en testprogramma ondergaan waarna ze in 2021 de Huey's definitief zullen vervangen. De Grey Wolf helikopters worden gebouwd in Philadelphia, waar ook de Leonardo AW139 wordt gebouwd.

Foto & video copyright: USAF - Global Strike Command

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *