Bezig met laden...

Logboek

NH90 helikopters blijven het zorgenkind van de Franse Marine

NH90 helikopters blijven het zorgenkind van de Franse Marine

De beschikbaarheid van de NH90-helikopters van de Franse Marine blijft een heikel punt. Officieel worden de beschikbaarheidscijfers niet meer bekend gemaakt omdat dit in deze tijden de vijand te veel informatie over zwaktes en sterktes zou geven. Maar in de commissie van de Franse Senaat komt deze topic telkens weer op de agenda.

Zo ook tijdens de bespreking over de Franse militaire programmering 2024-2030 moest de admiraal van de Marine uitleg geven over de evolutie van de beschikbaarheid van de NH90-vloot. Wel de beschikbaarheid van de NH90 is nog steeds een punt van zorg moest de admiraal toegeven, toen hij werd gehoord door de afgevaardigden van het Defensiecomité. 

Het actieplan dat door de fabrikant Airbus Helicopters aan de Franse marine is voorgesteld, beoogt tegen het einde 2024 twaalf beschikbare helikopters te bekomen, verklaarde admiraal Vandier. Dat is een beschikbaarheidspercentage van 44%. 

"De belangrijkste problemen zijn de complexiteit van het onderhoudsplan en de problemen van de toeleveringsketen, evenals een opeenstapeling van aan corrosie gerelateerde ongemakken als gevolg van ontwerpproblemen", stelde de admiraal. "We hopen met moeite deze doelstelling van een beschikbaarheid van twaalf machines volgend jaar te bereiken", benadrukte hij.

We schreven reeds eerder dat het opmerkelijk is dat Airbus Helicopters en Leonardo, de twee helikopterbedrijven achter het NH90-project, dit probleem dat reeds jaren aansleept niet sneller willen of kunnen oplossen. Het heeft de geloofwaardigheid van de Europese militaire helikopters een zware deuk gegeven en zal in de komende defensieprojecten duidelijk in de kaart spelen van de Amerikaanse fabrikanten van militaire helikopters.

Frankrijk heeft als thuisland van Airbus Helicopters heel veel geduld waar andere gebruikers van de NH90 helikopters hun geduld intussen verloren hebben. Australië, Noorwegen, Zweden en zelfs België hebben aangekondigd de in dienst zijnde NH90-helikopters vervroegd of deels te vervangen. Noorwegen stopte zelfs compleet de inzet van de broodnodige NH90-helikopters en koopt Sikorsky MH-60R.  

Binnen 18 maand (en dat na vele jaren proberen) een beschikbaarheid van 12 op 27 NH90 helikopters (44%) hopen te bereiken is niet verdedigbaar voor toestellen van deze waarde (ongeveer €34 miljoen per stuk). Hoe moet je met dergelijke toestellen ten oorlog trekken?

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *