Bezig met laden...

Logboek

Grootste eVTOL order ooit

Grootste eVTOL order ooit

Avolon en Vertical Aerospace hebben op 10 juni 2021 in Dublin de grootste eVTOL bestelling ooit bekend gemaakt. De bestelling betreft 500 elektrische VTOL (vertical take off & landing) toestellen voor een totale waarde van $2 miljard (of $4 miljoen per stuk).

Met deze bestelling wordt Avolon-e de lanceringsklant voor de Vertikal VA-X4 eVTOL. Avolon is een internationale luchtvaart leasebedrijf en zal tegelijkertijd ook aandeelhouder worden in Vertikal. Ook Microsoft, Rolls Royce, Honeywell en American Airlines zijn reeds investeerders in Vertikal. Virgin Atlantic wordt de lanceringsklant voor de VA-X4 in Europa. Het spreekt voor zich dat deze aankondigingen zorgen voor extra waardering van Vertikal Aerospace.

Avolon-e werd door leasebedrijf Avolon opgezet om te focussen op de 'zero-uitstoot' eVTOL sector. Met deze belangrijke investering wil Avolon duidelijk een innovatieve rol spelen als verhuurder van de VA-X4 eVTOL en deze nieuwe industrie een extra boost geven. Avolon is als luchtvaartleasebedrijf dagelijks in contact met alle luchtvaartmaatschappijen en kan daar de Vertikal VA-X4 zeer goed positioneren.

De VA-X4 eVTOL

De VA-X4 is een bestuurd, emissievrij eVTOL die kan verticaal opstijgen en landen. De VA-X4 zal in staat zijn om meer dan 360 km/u te vliegen, met een bereik van meer dan 160 km. Het heeft een capaciteit van 4 passagiers en een piloot. Het vliegtuig stijgt verticaal op, waardoor het in en uit steden en andere ingesloten locaties kan opereren. De VA-X4 is 100 keer stiller dan een helikopter en zal gecertificeerd worden volgens de hoogste wereldwijde normen. De eerste testvlucht is gepland voor 2021. Vertical verwacht de certificatie van de VA-X4 tegen 2024. De huidige schatting van de kostprijs van het toestel is $1,64 miljoen in 2026. 

Vertical Aerospace

Vertical Aerospace is een Britse onderneming die in 2016 door Stephen Fotzpatrick werd opgericht om de meest geavanceerde eVTOL van de wereld te bouwen. Het team van Vertical is meer dan 120 ingenieurs sterk en kan beroep doen op 400 ingenieurs van haar strategische partners: Microsoft, Honeywell, Rolls Royce, GKN en het Belgische Solvay. Je kunt hier de recente presentatie bekijken van Vertical en het VA-X4 project

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *