Bezig met laden...

Logboek

Airbus toont een maquette van de NH90 TFRA standaard 2

Airbus toont een maquette van de NH90 TFRA standaard 2

Van 29 juni tot 1 juli werd op het Franse militaire Kamp van Souge (Gironde) het Sofins 2021 seminarie gehouden. 

Het Sofins seminarie is een netwerk evenement voor SOF (Special Operations Forces). Zowat 260, vooral Franse, bedrijven toonden er hun technologieën aan een selecte groep bezoekers komende uit de Special Forces en andere legereenheden. Er kwamen ook 40 delegaties van buitenlandse strijdkrachten naar de technologische nieuwigheden rond de SOF kijken.

Airbus Helicopters was voor de eerste keer aanwezig op deze beurs en kwam daar verrassend met een primeur: een 1/1 schaalmodel van de NH90 TFRA standaard 2. Dat dit vooreerst in Frankrijk wordt getoond is niet verwonderlijk want Frankrijk is de lanceringspartner voor dit 'nieuwe' toestel waarvan het 10 stuks heeft aangekocht voor het 4e special forces-helikopterregiment.  De eerste 6 NH90 TFRA standaard 2 helikopters zouden in 2025 moeten worden uitgeleverd.

Generaal Patrick Brethous, militair adviseur van Airbus Helicopters CEO, Bruno Even, vertegenwoordigde Airbus op Sofins 2021 en deze generaal, die de Franse operatie Barkhane in de Sahel leidde, kon spreken met de nodige autoriteit over de inzet van de SOF helikopters.

Maquette van de NH90 TFRA standaard 2De nieuwe TFRA Standard 2 configuratie zal onder meer uitgerust worden met het nieuwe generatie EOS (elektro-optical system) Euro-Flir van het Franse Safran. De piloten, de commando's, de schutters en de loadmaster krijgen in dit systeem elk controls en display's met de meest recente informatie die de sensors hebben verzameld. Het project NH90 TTH Standard 2 werd twee jaar geleden opgestart. (foto van Air & Cosmos)

Naast deze upgrade van de 'glass cockpit' krijgt de cabine ook een nieuw snel verwijderbaar vleugeldeursysteem en een balksysteem voor 12 klimtouwen. Deze functie's komen aan de achterzijde van de Special Forces NH-90 helikopters terwijl voor dekking kan worden gezorgd langs de zijkant van de helikopter. Bij de bestaande M3M machinegeweren en externe brandstoftanks worden ook een nieuwe generatie digitale 3D map, opplooibare voetsteunen en extra ankerpunten voor klimtouwen voorzien.

In een tweede stap zal een DAS (Distributed Aperture System) worden ingebouwd. Dit systeem bestaat uit vaste infrarood camera's die een 3D-zicht geven aan een nieuw side-display systeem in de helmen van de piloten. Dit zal de piloten een goede zichtbaarheid geven in situatie's waar normaal niet veilig kan worden geopereerd (stof, zand, sneeuw, mist).

België stond destijds ook in de rij samen met Australië om deze Franse standaard 2 als upgrade voor haar 4 NH-90 TTH helikopters te bekijken. Na de aankondigingen van eind juni 2020 mogen we stellen dat deze droom al lang voorbij is. Of Australië en andere NH90 landen interesse hebben in deze upgrade kwamen we in de marge van de Sofins 2021 niet te weten.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *