Bezig met laden...

Logboek

US Army wil met de T901 turbine beter maar ook duurzamer worden.

US Army wil met de T901 turbine beter maar ook duurzamer worden.

Twee weken geleden heeft het Amerikaans leger de eerste twee T901 ITEP (Improved Turbine Engine Program) turbines ontvangen van producent GE Aviation en de verwachtingen zijn groot. Deze turbines zullen de nieuw te produceren UH-60 BlackHawks en AH-64E Apaches aandrijven en zullen ook de FARA-helikopter, de toekomstige verkennings- en aanvalshelikopter aandrijven.

Naast het extra vermogen (50%), 25% minder verbruik per vermogen en 65% verbetering in de vermogen / gewicht ratio is de T901 ook ontworpen om te voldoen aan de Prognostic and Predictive Maintenance (PPMx) -technologieën. PPMx, een voorspellende onderhoudsstrategie op basis van relevante gegevens, helpt de operationele gereedheid te vergroten door potentiële onderhoudsproblemen en defecten aan onderdelen te identificeren voordat ze zich voordoen.

Een uitgebreide reeks sensoren die deze technologie mogelijk maken, vormen de vele componenten van de T901. De GE Aviation T901 heeft een ingebouwde PPMx-systeem dat bekend staat als EHMS (Engine Health Management System). Dit verandert de onderhoudscycli wat mogelijk wordt gemaakt door de technologie die zich richt op conditiemonitoring, proactieve voorspellingen en geautomatiseerde foutanalyse, evenals toekomstig data-gestuurd inzicht.

Met PPMx is het onderhoudspersoneel beter toegerust om te anticiperen op toekomstige defecten aan componenten. Ze kunnen proactief en voorspellend onderhoud uitvoeren op de meest geschikte tijden en locaties, en met de juiste onderdelen en gereedschappen, terwijl ze de standtijd van specifieke componenten verlengen.

De PPMx-functies van T901 ondersteunen ook de Army Climate Strategy (ACS) op vlak van acquisitie en logistiek. T901-motoren bevatten componenten die zelfdiagnose en geautomatiseerde onderhoudswaarschuwingen bieden. Deze mogelijkheden zijn een belangrijke drijfveer voor het inzetten van de geavanceerde technologie van anticiperende logistiek die zal bijdragen aan de duurzaamheid. Bovendien zullen de bijbehorende broeikasgasemissies worden verminderd door het optimaliseren van de onderdelenvoorraden en het verbeteren van de efficiëntie van de toeleveringsketen door het gebruik van PPMx.

PPMx maakt proactief motoronderhoud mogelijk dat rond kritieke missies wordt gepland. Dit zal de capaciteit van Army Aviation vergroten in de vorm van maximale betrouwbaarheid.

Het Amerikaans leger plant om vanaf 2025 de initiële productie van de T901 ITEP op te starten in beperkte aantallen. 

Foto 1. credit US Army - 2. © Bell Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *